Emigrantet “mbytin” BE-në

764

Takimi në Salzburg, Austri, ka demonstruar edhe një herë polemikat që mbizotërojnë brenda BE. për emigracionin.

Në këtë klimë, muajt e ardhshëm do të jenë vendimtare pasi refugjatët vazhdojnë të ndajnë evropianët, duke e bërë problematike të gjejnë zgjidhje për çështjet kyçe deri në fund të vitit

Në samitin joformal, udhëheqësit e shteteve anëtare kanë treguar ngurrim ndaj kompromisit. Nga njëra anë, vendet e Vishegradit, të cilat në mënyrë eksplicite refuzuan pranimin e emigrantëve dhe refugjatëve nga Greqia dhe Italia, nga ana tjetër qëndrimi i ashpër i Ministrit të Brendshëm italian Mateo Salvini, shkaktoi një një klimë shpërthyese që çoi në një rezultat të pafrytshëm të samitit.

Nga ana e tij, Presidenti francez Emmanuel Makron ka paralajmëruar ata që refuzojnë të strehojnë refugjatë për të “lënë” zonën Shengen dhe për të ndaluar financimin e tyre. Kishte disa zëra të tjerë që protestonin kundër mbështetjes së Frontex.

E gjithë kjo ka dëmtuar rrjedhën e negociatave, duke treguar se BE nuk ka “pjekurinë” për të zgjidhur një çështje të mprehta që e prek atë.

E vetmja çështje që Shtetet Anëtare kanë rënë dakord është nevoja për të frenuar refugjatët dhe rrjedhat migratore në Evropë.

Në të njëjtën kohë, liderët evropianë në bisedimet dy-ditore të samitit ranë dakord të forcojnë dialogun e bllokut me vende të tilla si Egjipti, Tunizia dhe Maroku për të frenuar imigracionin e parregullt në Mesdhe. Duke komentuar mbi marrëveshjen, kancelarja gjermane Angela Merkel theksoi se “në fund do të kemi nevojë për marrëveshje që do të strukturohen si marrëveshja BE-Turqi”, duke shtuar se çdo vend do të ketë nevojë për një zgjidhje të veçantë.

Më parë në seancën joformale, Merkel vuri në dukje se Afrika është “marrëdhënia themelore” për Bashkimin Evropian. Në qershor, krerët evropianë ranë dakord të shqyrtonin idenë e krijimit të një platforme të zbarkimit në Afrikën e Veriut për të siguruar që emigrantët e shpëtuar në Mesdhe nuk arrijnë në tokën evropiane.

Asnjë vend i Afrikës së Veriut nuk ka rënë dakord deri tani për të pritur qendra të tilla

Mbështetje financiare në vend të pritjes

Një propozim i vënë në tryezë ishin per ato vende që nuk duan t’i mirëpresin refugjatët dhe emigrantët të paguajnë para në BE. për të menaxhuar rrjedhat migratore. Ky sugjerim u refuzua si nga Kancelarja gjermane dhe Presidenti francez. Merkel argumentoi se nëse kjo do të ishte e pranueshme, të gjitha vendet e BE mund ta bënin këtë. për të zgjedhur për të paguar para dhe për të mos pranuar refugjatë. Kjo, në vetvete, do të krijonte një klimë edhe më eksplozive.

Emmanuel Makron shkoi një hap më tej duke paralajmëruar me kujdes përjashtimin nga zona e Shengenit dhe duke ndalur fondet evropiane për ato vende që nuk tregojnë solidaritet në Greqi dhe Itali.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: