Euractiv: BE ka nevojë për një strategji të re për sigurinë e Mesdheut

538

Kërcënimet në rajonin mesdhetar dhe tensionet në rritje midis Romës dhe Parisit kërcënojnë rolin gjeostrategjik të Italisë në mbrojtjen evropiane dhe globale në rajon, sipas një raporti nga ekspertët, të cilët gjithashtu paralajmërojnë se ndryshimi i klimës mund të destabilizojë rajonin, shkruan faqja e internetit evropiane “Euractiv”

“BE, qasja e së cilës ka dhënë vetëm suksese të kufizuara deri tani, ka ardhur në përfundim se një strategji gjithëpërfshirëse është e nevojshme për të shmangur ndikimet e mëtejshme të konfliktit dhe konfliktit”, thotë Jaymi Shi, ish ndihmës sekretar i përgjithshëm i NATO-s, ekspozitë e Think Tank Friends of Europe.

.

“Faktorët kombëtarë nuk mund të përballen me kërcënimet dhe sfidat e shumta që ata janë të detyruar të kapërcejnë”, shtoi ai. Kriza e refugjatëve, e cila veçanërisht ndikojnë në Evropën jugore, si një port i parë pritje, ka ndikuar me rritjen e partive populiste në Evropë dhe Itali. Interesat e sigurisë italiane përfshijnë tregjet ndërkombëtare te Evropës, rrugët e sigurt të detit, qëndrueshmëria në Mesdheun jugor dhe lindor, sigurimi i furnizimeve energjetike, kontrolli i imigracionit dhe paqja në Ballkanin Perëndimor.

“Ne e shohim ndryshimin e klimës, rritja e popullsisë dhe shkretëtirëzimit, e cila mund të çojë në konflikt dhe migrimit. Për të mbuluar këto probleme është një praktikë e dritëshkurtër,” tha Paul Taylor. Thatësira ​​dhe shqetësimi ekzistuese në lidhje me disponueshmërinë e ujit mund të zgjatet, paralajmërojnë ekspertët, duke shprehur shqetësimin se rajoni i Mesdheut do të vuajnë nga goditjet e shumta mund të destabilizojnë sigurinë e saj mjedisore.

“Deri në vitin 2050 do të ketë 2.5 miliardë afrikanë, popullsia afrikane do të kalojë atë të Kinës, 60% e banorëve të saj do të jenë nën moshën 24 vjeçare. Nëse jemi të angazhuar në zhvillimin dhe duke i ndihmuar këta të rinj të shkojnë në shkollë dhe kanë punë ose ne do t’i bëjmë ata të rrëmbejnë një AK-47 “, thotë admirali amerikan Xhejms Fargo, siç theksohet në raport.