UNHCR: 58,000 refugjatë në Greqi, 3.500 fëmijë të pashoqëruar nga prindërit.

Aktualitet

Në fillim të qershorit, 58 mijë njerëz në Greqi ishin numri i refugjatëve, azilkërkuesve dhe njerëzve që nuk kishin kombësinë e asnjë vendi, sipas shifrave të lëshuara nga delegacioni i Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët në Greqi .

Në Greqi, nga 58,000 njerëz që ndodhen gjithsej, 16,000 janë në Greqinë Veriore dhe në Thesalisë. Prej tyre, 67% janë në Maqedoni Qendrore, 15% në Thesalinë, 13% në Epir dhe 5% në Maqedoninë Lindore dhe Thrakë.

Nga 58,000 njerëz, 43% janë nga Siria, 27% nga Iraku, 7% nga Afganistani, 5% nga Turqia, 4% nga Pakistani, 2% nga Irani, 1,5 % të Palestinës, 1% të Kuvajtit, 1% të Kongos dhe 5% të etnive të tjera.

Përveç kësaj, 67% e personave të mësipërm janë azilkërkues, 16% janë refugjatë, 4% janë kandidatë për ribashkim me familjet e tyre dhe 13% janë regjistruar nga policia.

Sa i përket ardhjes dhe zhvendosjes së këtyre popullatave, delegacioni i Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët në Greqi raporton se në pesë muajt e parë të 2018, rreth 11.200 njerëz arritën në Greqi me det dhe 7.200 në tokë

Sa i përket të miturve të pashoqëruar, vlerësohet se 3,500 fëmijë janë në Greqi. Shumica e tyre janë 96% djem dhe 4% janë vajza. 5.5% e njerëzve të pashoqëruar janë nën moshën 14 vjeç. Numri i përgjithshëm i vendeve në strukturat pritëse është 1091 ndërsa ka 2.745 lidhje të pashoqëruar në listën e pritjes për vendosje në një strukturë pritëse.