Autoritetet greke akuzohen për debime të paligjshme me dhunë ndaj emigrantëve

Emigracioni Greqi

Një numër në rritje i migrantëve po përpiqen të hyjnë në Greqi nëpërmjet rrugëve tokësore nga Turqia. Në të njëjtën kohë, ka raporte që autoritetet greke po përdorin praktika duke përfshirë dëbimet e detyruara të migrantëve mbrapa kufirit.

InfoMigrants ka marrë një video të filmuar fshehurazi nga një njeri që thotë se ai ishte viktimë e një operacioni të tillë.

Gazetari kurd Hiwa Dartas dhe bashkëshortja e tij Danaz nuk presin që udhëtimi i tyre i ikjes nga Iraku i veriut në Evropë të jetë i lehtë. Por nëse ata e dinin se pasi arritën në Greqi ata do të kapeshin dhe mbylleshin në një dhomë të vogël pa sendet e tyre dhe më vonë të marra nga komandot e maskuar prapa kufirit në Turqi, ata mund të kishin bërë plane të ndryshme.

“Burgu ishte 2×4 metra në mes të askundit. Njerëzit po urinojnë, defekojnë, flenë dhe pushojnë të gjithë në këtë dhomë, ku mund të shihni shishën e urinës. Ata i morën gratë dhe fëmijët nga dhoma, shumë shpejt u sollën më shumë 50 persona, oksigjeni ishte pothuajse i përfunduar në dhomë, u përpoqëm të thyejmë derën dhe kjo është kur ata hynë dhe na goditën. dera për disa minuta. Pasdite, disa komando të tjera erdhën me maska ​​dhe na ndanë në grupe të burrave dhe grave dhe na dërguan përsëri në kufirin turk në një anije të paligjshme pas marrjes së të gjitha ushqimeve, ujërave, çantave, rripave dhe këpucëve prej nesh. ajri për të lejuar ushtrinë turke të dinte se kishte njerëz në anën e tyre. “

Hiwa dhe Danaz Dartas thonë se ndërsa arritën të shpëtonin nga arrestimi në Turqi, më shumë se 90 të tjerë të cilët u dëbuan me forcë nga autoritetet greke atë ditë më pak se dy javë më parë nuk ishin aq me fat.

Pushbacks në rritje: Raport

Tregimet e një trajtimi të tillë nga autoritetet greke janë bërë gjithnjë e më të zakonshme, sipas Këshillit Grek për Refugjatët (GCR). Më parë këtë vit, Këshilli publikoi një raport që përfshinte një numër të madh dëshmish për atë që ai e quan pushback ilegale të refugjatëve në Evros në kufirin turk.

Ajo pretendon se autoritetet greke po arrestojnë dhe arrestojnë në mënyrë sistematike njerëzit që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare, “azilkërkues dhe madje edhe refugjatë të njohur”, dhe t’i kthejnë ato në Turqi. Mbështetësit janë një mjet për të ndaluar refugjatët dhe emigrantët në kufijtë dhe duke i detyruar t’i kthejnë ata në vendin ku kanë ardhur. Termi ligjor është dëbimi kolektiv – një praktikë e ndaluar nga Neni 4 i Protokollit 4 (Neni 4-4) të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Sipas ligjit ndërkombëtar, vendet kanë obligim të përpunojnë kërkesat për azil. Ata gjithashtu nuk mund të detyrojnë një grup emigrantësh të largohen para se të kenë vlerësuar siç duhet rastin e secilit individ. Nëse bëhet fjalë për dëbimin, Artikujt 4-4 u jep atyre të drejtën për të kundërshtuar masën.

Kushtet e dhunshme dhe dhuna

Raporti i GCR pohon se viktimat e shtigjeve përfshijnë emigrantë të pambrojtur si gratë shtatzëna, njerëzit që i janë nënshtruar torturës dhe fëmijëve. Ajo identifikon atë që e quan një “model” specifik të veprimit, në të cilin autoritetet transferojnë migrantë në qendrat e paraburgimit ku ka roje të armatosura, ndonjëherë të veshur me uniforma të policisë greke, maskim ushtarak ose me maskë fytyre. Sipas raportit, kur arrestohen emigrantët, celularët e tyre, paratë, kartat e identitetit dhe dokumentet e qëndrimit të ligjshëm konfiskohet dhe nuk u kthyen kurrë.

GCR thotë se kjo ka ndodhur për të ardhur pa dokumente të cilët nuk kanë pasur mundësi të kërkojnë mbrojtje ndërkombëtare, por edhe për njerëzit që kanë aplikuar për azil në Greqi dhe madje edhe ata që tashmë kanë marrë mbrojtje në një vend tjetër evropian, megjithatë ende përpiqen të hyjnë Greqia me mjete të parregullta.

Barra në Greqi

Përderisa ardhjet e emigrantëve në Evropë janë shumë më poshtë krahasuar me fluksin e madh në vitin 2015, barra ndaj Greqisë si një vend frontal mbetet i rëndësishëm. Në gjysmën e parë të këtij viti, autoritetet greke raportuan 22.899 të ardhur, më shumë se dy herë më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe më shumë se çdo vend tjetër në Evropë. Modelet e mbërritjes po ndryshojnë gjithashtu. Me rrugët e detit në Ishujt Grekë tashmë janë bllokuar shumë, më shumë emigrantë po përpiqen të kalojnë tokën nga Turqia. Që nga janari, 9.385 njerëz kanë kaluar në Greqi përmes kufirit tokësor me Turqinë. Dhe sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin, përqindja e kalimeve të parregullta nga rrugët e tokës po rritet me shpejtësi.