Evropa përgatitet për një tjetër thatësirë ​​katastrofike

Bota

Pas sasive jashtëzakonisht të ulëta të shiut dhe borës këtë dimër, kontinenti po përballet me një mungesë të madhe uji.

Thatësira në pjesë të ndryshme të Francës është aq e rëndë për momentin sa në disa zona autoritetet kanë ndaluar projektet e reja të ndërtimit për katër vitet e ardhshme. Pavarësisht mungesës së madhe të banesave në Francë, shtëpitë e reja nuk ia vlen të harxhohen nga burimet ujore që do të shkaktonte ndërtimi i tyre, sipas nëntë komuniteteve në jug të vendit.

Kjo është një nga shenjat e shumta se uji i Evropës po thahet. “Ajo që po shohim është diçka si një thatësirë ​​shumëvjeçare”, thotë Rohini Kumar nga Qendra Helmholtz për Kërkime Mjedisore në Gjermani. Reshje e shiut si dhe reshje dëbore jashtëzakonisht të ulëta u regjistruan këtë dimër – jo vetëm në Francë, por edhe në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë, Zvicër dhe pjesë të Italisë dhe Gjermanisë. Situata aktuale pason thatësirat evropiane në 2018, 2019, 2020 dhe 2022.

Verën e kaluar, thatësira (e përkeqësuar nga temperaturat rekord në të gjithë kontinentin) bëri bujë. Tani, në prag të verës, ekspertët shqetësohen se një mungesë e madhe uji mund të kërcënojë shumë jetën, industrinë dhe biodiversitetin.

Observatori Evropian i Thatësirës monitoron treguesit e thatësirës në të gjithë kontinentin, duke përfshirë matjet satelitore, dhe raporton se zona të gjera janë shumë më të thata sesa duhet. “Sinqerisht, në të gjithë Evropën Qendrore, kjo çështje është një problem i përhapur,” thotë Carmelo Cammalleri i Politeknikut të Milanos.

Ai vlerëson se rezervuarët në Francë dhe në Italinë veriore janë rreth 40 deri në 50% më të ulët se sa duhet. Lumi më i madh i Italisë, Pados, është 60% nën nivelet normale. Për më tepër, ka vetëm gjysmën e sasisë së zakonshme të borës në Alpe nga sa do të prisnit në këtë kohë të vitit – ky është një problem i madh sepse shumica e Evropës Qendrore mbështetet në ujin nga shkrirja e borës së këtyre maleve të famshme çdo pranverë. “Alpet njihen si kullat e ujit të Evropës”, ​​thotë Cammalleri.

Franca sapo ka përjetuar dimrin e saj më të thatë në 60 vjet. Në disa vende, mund të gjenden shembuj ekstremë se si janë prekur njerëzit. Për shembull, fshati Coucouron në jug të vendit, ku një kamion duhej të jepte ujë të pijshëm deri në 10 herë në ditë nga korriku e në vazhdim, pa asnjë ndërprerje gjatë muajve të supozuar me shi.

Mbretërinë e Bashkuar, gjithashtu, shumë lumenj janë në nivele rekord të ulëta. Në Evropë, mund të shihet në Rhine, një lumë arterie që fillon në Alpe dhe rrjedh nëpër shumë vende në Detin e Veriut. Niveli i ujit të tij ra ndjeshëm vitin e kaluar. Aktualisht, niveli i tij është 1 deri në 2 metra nën mesataren për këtë periudhë të vitit, sipas disa vlerësimeve. Megjithatë, Lucie Fahrner, një zëdhënëse e Komisionit Qendror për Lundrimin në Rhine, mohoi që lumi ishte i ulët në këtë moment, pavarësisht niveleve më të ulëta se mesatarja, duke shtuar se po vlerësoheshin masa të ndryshme për të ndihmuar transportin. përballuar thatësirën në të ardhmen.

Ajo që do të ndodhë në muajt e ardhshëm do të jetë e një rëndësie të vërtetë. Reshjet e shumta mund të lehtësojnë situatën dhe të parandalojnë skenarin më të keq. “Ne po flasim për një det, ujin e një deti,” thotë Hannah Cloke nga Universiteti i Reading në MB. “Për sa i përket vëllimit, qindra milionë litra kub shi do të duhet të bien në të gjithë kontinentin për të mbuluar deficitin”, vlerëson ajo. “Duhet të jetë mbi mesataren e reshjeve për Francën dhe disa vende të tjera, duke përfshirë pjesë të MB. Shanset për diçka të tillë, për fat të keq, nuk janë të mëdha”, shton ai.

Një faktor tjetër i rëndësishëm është se sa nxehtë do të jetë kjo verë, thotë Cammalleri. Valët e nxehtësisë rrisin konsumin e ujit dhe rrisin shkallën e avullimit. Ai vë në dukje, megjithatë, se parashikimet evropiane nuk sugjerojnë se temperaturat do të jenë aq të larta sa vitin e kaluar, megjithëse ka, deri më tani, njëfarë pasigurie.

Për shkak se shanset për një thatësirë ​​këtë vit janë të papërfillshme, ekspertët rekomanduan përgatitjen që tani për të shmangur efektet më të këqija të një vere të thatë. Kufizimi i përdorimit të ujit është një hap i dukshëm, por kritik. Franca nuk është i vetmi vend ku zbatohen kufizimet e konsumit. Në Mbretërinë e Bashkuar, një ndalim i ujitjes së kopshteve, i vendosur verën e kaluar, mbeti në fuqi gjatë gjithë dimrit në qarkun jugperëndimor të Cornwall dhe pjesë të Devonit fqinj.

Në Katalonjë, sapo janë futur kufizime të reja në përdorimin e ujit – fermat duhet të reduktojnë konsumin me 40% dhe industria me 15%. Nuk lejohet më larja e rrugëve me ujë të pijshëm. Në Zvicër, disa autoritete lokale shpërndajnë fletëpalosje duke u kërkuar banorëve të mos e shpërdorojnë ujin. “Ne duhet të përgatitemi për më të keqen,” thotë Kumar.

Vitet e fundit, disa vende, përfshirë Zvicrën, janë përpjekur të mbrojnë burimet e tyre të ujit – për shembull duke mbuluar akullnajat dhe borën malore me fletë gjigante që pasqyrojnë diellin. Kjo mund të jetë efektive në zona të vogla, por, për sa i përket sigurimit të burimeve ujore për shumë miliona njerëz, mund të mos jetë një opsion i zbatueshëm, thotë Manuela Brunner nga ETH Cyrih dhe Instituti për Kërkimin e Borës dhe Ortekut në Davos, Zvicër.

Duke parë në afat të mesëm dhe afatgjatë, Brunner argumenton se ne po shohim një ndryshim në ndërgjegjësimin për thatësirën në Evropë, me Zvicrën, për shembull, në prag të krijimit të një sistemi të zbulimit dhe paralajmërimit të thatësirës në mbarë vendin. “Ky është një hap i madh, nga të mos flasim për thatësirën tek të paturit e një platforme kombëtare paralajmëruese për thatësirën”, shton ai. Shërbimi do të jetë funksional nga viti 2025.

Burimi: Zougla.gr