Mars 2023, marsi i dytë më i ngrohtë në botë që nga viti 1979

Mjedisi

Marsi i dytë më i ngrohtë globalisht që nga viti 1979 deri më sot ishte marsi i vitit 2023, sipas shkencëtarëve në Climbookbook (një faqe interneti për motin, klimën dhe ndryshimet klimatike).

Siç raporton libri i klimës, marsi i vitit 2023 ishte veçanërisht i ngrohtë për disa rajone në mbarë botën, duke thyer qindra rekorde të temperaturës. Ai u regjistrua si marsi i 2-të më i ngrohtë që nga viti 1979 në nivel global dhe i 10-ti më i ngrohtë në Evropë.

Temperatura mesatare e marsit 2023 në Evropë varioi me 0,85°C mbi nivelet 1991-2020, ndërsa globalisht me 0,51°C mbi nivelet 1991-2020. Devijimet më të mëdha pozitive të temperaturës deri në +4°C deri +6°C u regjistruan në zonat e Evropës Jugore dhe Qendrore si dhe në zonat e Rusisë Jugperëndimore. Devijimet negative u vunë re vetëm në zonat e Gadishullit Skandinav.

Përveç kësaj, thatësira e madhe pa reshje shiu gjatë gjithë muajit u vu re në zona të Evropës Perëndimore, si në Spanjë, si dhe në Ballkan. Përkundrazi, reshje të shtuara kanë ndodhur në Francë dhe Angli, ku kjo e fundit ka shënuar marsin më të lagësht në 40 vitet e fundit.