OKB-ja : Dyshime për kompanitë që dërgojnë ushqime në vendet ku fëmijët vdesin nga uria

436

Ndihma për ushqim me cilësi të dyshimtë duket për fat të keq për fëmijët e kequshqyer të Somalisë, Jemenit dhe Bangladeshit, siç dëshmohet nga të dhënat e para nga kontrollet që filluan vetëm në qershorin e kaluar.

50.000 ton qumësht shpërndarë fëmijëve ose nënave të gjirit u zbulua jo vetëm që nuk arrijnë të përmbushin standardet e përcaktuara në kontratat 100 milion USD të Programit Botëror të Ushqimit të Kombeve të Bashkuara (WFP) me furnitorët, por ishin jashtëzakonisht të dobëta në cilësi. kjo doli nga kontrollet e kryera te analizave te bera ne mostrat, bazuar në nivelet e proteinave, yndyrave dhe ushqyesve, tregoi se përmbajtja e tyre ishin të pamjaftueshme, për të përmbushur nevojat ushqyese të fëmijëve të kequshqyer.

Verifikime në ka mashtrime në programet ushqimore

Për keto dyshime ka filluar menjëherë një verifikim i Programit Botëror të Ushqimit (WFP) për të përcaktuar nëse kjo ishte një gabim i rastësishëm, neglizhencë, sjellje mashtruese ose mashtrim. Megjithëse kompanitë që “ndajnë” furnizimin e programit ushqimor, të cilat tani janë nën kontroll, nuk janë njoftuar zyrtarisht, WFP ka deklaruar se do të intensifikojë kontrollet mbi prodhimin dhe mirëmbajtjen e produkteve në dispozicion.

. “Karteli” i furnizuesve

Sipas irinnews.org, dy janë furnizuesit dominues në programet ushqimore të OKB-së, të cilët kanë arritur të “eliminojnë të gjithë konkurrentët e tyre”. Është një kompani me qendër në Belgjikë dhe një tjetër nga Italia që nënshkroi 60 milionë dollarë kontratat e WFP-së në 2018, duke përbërë 80% të furnizimit. Kompania italiane madje arriti të fitojë vetëm 8 milionë dollarë në janar 2019, me dy kontrata të reja për atë përzierje të veçantë të produkteve te qumeshtit që konsiderohej të jetë me vlerë të ulët ushqyese./Dikastiko/