Evropa: Zjarret e këtij viti në 27 vendet e BE-së, kanë shkatërruar tashmë më shumë se i gjithë viti 2021

Bota Mjedisi

Në 27 vendet e Bashkimit Evropian, zjarret kanë shkatërruar gjithsej 5,178,810 hektarë që nga fillimi i vitit (të dhënat nga 16 korriku), pra më shumë se 5,000 kilometra katrorë.

Zjarret pyjore që kanë goditur Evropën javët e fundit, kryesisht në pjesën perëndimore të saj të goditur nga valët e forta të të nxehtit, kanë shkatërruar tashmë më shumë tokë sesa zonat e prekura gjatë gjithë vitit 2021, sipas Sistemit Evropian të Informacionit për Zjarret në Pyje (EFFIS). Në 27 vendet e Bashkimit Evropian, zjarret kanë shkatërruar gjithsej 5,178,810 hektarë që nga fillimi i vitit (të dhënat nga 16 korriku), pra më shumë se 5,000 kilometra katrorë.

Shumë zjarre në Itali dhe Greqi vitin e kaluar
Në të gjithë vitin 2021, i cili u shënua nga shumë zjarre në Itali dhe Greqi, në vendet e Bashkimit Evropian u dogjën 4,703,590 hektarë (4,700 kilometra katrorë), sipas të dhënave të EFFIS.

Nëse trendi aktual vazhdon, viti 2022 mund të përputhet ose të kapërcejë vitin 2017, viti më shkatërrues në Union që nga krijimi i EFFIS në 2000, kur 9,880,870 hektarë, pothuajse 10,000 kilometra katrorë, një sipërfaqe e barabartë me sipërfaqen e Libanit, u kthyen në hi. .

Situata është edhe më e keqe nga sa e parashikuam, edhe nëse prisnim anomali të temperaturës falë parashikimeve afatgjata meteorologjike”, shpjegon Jesus San Miguel, koordinator i EFFIS, duke theksuar se “vala e të nxehtit është vendimtare në formësimin e situatës dhe lidhet qartë me ndryshimi i klimës”.

Rreth 400,000 hektarë janë djegur që nga fillimi i vitit në Francë, kundrejt 300,000 në të gjithë vitin 2021, më shumë se 1,900,000 hektarë në Spanjë, kundër 8,500,000 në të gjithë vitin 2021, dhe më shumë se 460,000 në të gjitha 2,000 hektarë në Portugali.

Zjarret deri në… Britani
Edhe në një vend ku zjarret janë të rralla si Britania, ku temperaturat arritën 40 gradë Celsius për herë të parë këtë javë, sipërfaqja e djegur arriti në 200,000 hektarë këtë vit, krahasuar me 60,000 hektarë në vitin 2021 në përgjithësi, sipas EFFIS.

“Ne e dinim se do të ishte një verë e vështirë dhe ne presim që ajo të vazhdojë, ne jemi vetëm në mes të sezonit të zjarrit”, thotë Jesus San Miguel. “Ndërsa ky sezon dikur ishte i përqendruar nga korriku në shtator, tani kemi sezone më të gjata dhe zjarre më të ashpra”.