Franca merr nga Afrika grupin e parë të refugjatëve të përzgjedhur

Refugjatët e parë afrikanë kanë ardhur në Francë nën një skemë për të sjellë njerëz të përzgjedhur direkt në Evropë.

Ky veprim vjen nga përpjekjet e OKB-së, evropianë dhe afrikanë për të ndaluar kalimet e pabesueshme të Mesdheut dhe për t’i dhënë fund migracionit të paligjshëm.

Nëntëmbëdhjetë refugjatë sudanezë arritën të hënën në Paris për t’u çuar në një manastir në Francën lindore. Tani nëntëmbëdhjetë, nga ku njëmbëdhjetë prej tyre fëmijë, janë mysafirë të Francës. Zyrtarët e ministrisë së brendshme franceze thanë se sudanezët do të ndiqnin një grup të dytë prej 25 refugjatëve nga Nigeria. Dhe në dy vitet e ardhshme, do të përzgjidhen 10,000 refugjatë, duke përfshirë 3,000 nga ish-kolonitë franceze Niger dhe Çad. Programi i dakorduar në gusht nga Niger, Çadi dhe Libia, si dhe katër vende të BE, ka për qëllim zvogëlimin e numrit të njerëzve që hyjnë në mënyrë të paligjshme në Evropë, veçanërisht atyre që rrezikojnë jetën e tyre në det.

Më shumë se 3,000 emigrantë kanë vdekur duke u përpjekur të kalojnë Mesdheun në anije të pakta pasi që kriza migruese e Evropës filloi në 2015, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin.