Keshtjella e BE vendosi të bllokojë lëvizjen e emigranteve

817

Marrëveshja e Bashkimit Evropian për emigrantët dhe refugjatët ka treguar edhe një herë se Bashkimi është i ndarë në dy kampe. Nuk ishte në thelb asnjë marrëveshje, por një zgjidhje për bllokimin që u ngrit në Samit

Pikëpamja e Gjermanisë për kufizimin e lëvizjes së azilkërkuesve eshte miratuar, si dhe krijimi i qendrave të pritjes në Greqi dhe Itali, por vetëm në qoftë se të dy vendet dëshirojnë. Greqia dhe shtatë vendet e tjera jane në një front kundër pikëpamjeve të së djathtës ekstreme mbi imigracionin. Megjithë marrëveshjen në Samitin mbi Emigrantët dhe Refugjatët, Europa mbetet e prerë në dy.

Ishte Mini-Samit në të cilin u formuan dy kampe. Nga njëra anë, Greqia me Spanjën, Francën, Gjermaninë, Suedinë, Portugalinë dhe Maltën, Austrinë dhe vendet e Vishegradit nga ana tjetër, duke kërkuar kontrolle të ndryshme në kufi, një mini Schengen dhe në thelb të çon në një fortesë në Evropë, ku asnjë emigrant nuk mund të lëvizë nga vendi i hyrjes në BE.

Marrëveshja për emigrantët dhe refugjatët – Samiti i BE vendosi bllokadën …

Udhëheqësit e 28 shteteve anëtare ishin në salle për nëntë orë dhe përfundimisht u pajtuan. Mosmarrëveshjet e Italisë dhe dëshirat e Gjermanisë ishin ato që vendosnin rezultatin, i cili në thelb nuk është i detyrueshëm dhe më tepër do të çonte në marrëveshje dypalëshe ose trilaterale midis shteteve mbi emigrantët dhe refugjatët.

Kompromisi i fundit ka kaluar pikën e parë të Gjermanisë për krijimin e qendrave të përbashkëta pritjen e azilkërkuesve dhe përpunimin e kërkesave të tyre dhe të kufizojë lirinë e lëvizjes së emigrantëve nga një vend në tjetrin. “Të gjitha masat në bazë të këtyre qendrave të kontrolluara, duke përfshirë lëvizjet dhe zhvendosjet do të merren në baza vullnetare” në mënyrë Greqia dhe Italia të marrë dhe numrin më të madh të emigrantëve do të krijojë qendra të tilla në qoftë se ata dëshirojnë …

Sipas kancelares Merkel, tani do të ketë kontrolle më të forta për azil kërkuesit brenda BE, është e qartë se të gjithë do të duhet t’i përmbahen rregullave dhe se azilkërkuesit nuk do të lejohen të zgjedhin vendin ku ata do të kërkojnë mbrojtje ndërkombëtare.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: