FRONTEX : Emigracioni i paligjshëm në Evropë u rrit me 64% në 2022, duke arritur nivelin më të lartë në gjashtë vjet

Aktualitet Greqi Kryesore

Më shumë se 80 për qind e emigrantëve të paligjshëm të zbuluar ishin burra të rritur

Përafërsisht 330,000 kalime të paligjshme kufitare në Bashkimin Evropian u regjistruan në vitin 2022, shifra më e lartë që nga kriza e migracionit të vitit 2016 dhe një rritje prej 64 për qind nga viti i kaluar, sipas të dhënave të fundit nga agjencia kufitare e BE-së, Frontex.

Rruga migratore e Ballkanit Perëndimor, e cila i sheh emigrantët të udhëtojnë përmes Shqipërisë, Bosnjë dhe Hercegovinës dhe Serbisë për të arritur në kufirin e jashtëm të Bashkimit Evropian në Hungari, kapërceu rrugën e Mesdheut Qendror si rruga më e përdorur nga emigrantët e paligjshëm. Më shumë se 145,000 migrantë të paligjshëm u zbuluan duke përdorur këtë rrugë vitin e kaluar, një rritje e konsiderueshme prej 136 për qind gjatë vitit 2021.

Emigrantët që përdornin këtë rrugë vitin e kaluar ishin më së shumti nga Siria, Afganistani, Turqia dhe Tunizia.

Anëtarësimi i Kroacisë në Zonën Shengen pa kufij të Bashkimit Evropian, i cili hyri në fuqi në janar. 1, 2023, do të çojë në mënyrë të pashmangshme në sfida më të mëdha në këtë rajon, duke zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme gjatësinë e kufirit të jashtëm të BE-së.

Gjithsej 102,529 migrantë u zbuluan në përpjekje për të shkelur kufirin e BE-së në rajonin e Mesdheut Qendror për të arritur në Itali, një rritje prej 51 për qind gjatë vitit 2021. Më së shpeshti raportohet se janë aktivë në këtë rrugë emigrantë nga Egjipti, Tunizia, Bangladeshi dhe Siria. .

Mesdheu Lindor ishte rruga e tretë më e përdorur nga emigrantët e paligjshëm, kryesisht duke udhëtuar përmes Turqisë për në Greqi. Pothuajse 43,000, kryesisht sirianë, afganë, nigerianë dhe kongolezë, ndoqën këtë rrugë vitin e kaluar – një rritje prej 108 për qind në krahasim me 2021.

Rënie në aktivitet u raportuan në tre linjat e tjera të përcaktuara të njohura nga Frontex.

Rruga e Mesdheut Perëndimor për në Spanjë pati 14,582 migrantë të paligjshëm, një rënie prej 21 përqind; rruga e Afrikës Perëndimore për në Ishujt Kanarie spanjolle regjistroi 15,462 kalime të paligjshme kufitare, një rënie prej 31 përqind; dhe Kufiri Tokësor Lindor në Poloni, Lituani dhe Letoni panë 6,127 migrantë të paligjshëm, 25 për qind më pak gjatë vitit 2021.

Ndërkohë, një rritje prej 37 për qind është shënuar në daljet nga Zona Shengen drejt Britanisë së Madhe. ku u zbuluan 71.081 persona.