Frontex: Shumica e emigrantëve kane ardhur në Greqi që nga fillimi i vitit

Emigracioni Kryesore Rajoni

Të dhënat për pesë muajt e parë të vitit – 70% ranë aplikimet për azil në Gjermani në vitin 2017

70% e kërkesave për azil ra në Gjermani në 2017, ndërsa aplikimet në Bashkimin Evropian dhe në disa vende të tjera evropiane ranë me 44%, sipas shifrave të lëshuara të hënën

Në vitin 2017, në Gjermani u paraqitën 222,560 aplikime, nga 745,155 në vitin 2016, njoftoi Zyra Europiane për Mbështetjen e Azilit (EASO) në raportin e saj vjetor, i cili u prezantua në Bruksel.

Në të gjithë BE-në, 728,470 persona kërkuan mbrojtje ndërkombëtare, një shifër poshtë rreth 1,3 milionë krahasuar me vitin 2016. Shumica e aplikantëve ishin shtetas të Sirisë, Irakut dhe Afganistanit.
Gjermania ishte vendi me numrin më të madh të kërkesave për azil. Pasuar nga Italia, Franca, Greqia, Britania dhe Spanja. Në Itali u paraqitën 128.850 aplikime, një shifër u rrit me 5% nga viti 2016.

Sipas EASO, viti 2017 ishte viti i dytë i njëpasnjëshëm që pa një rënie të kërkesave për azil, pas nivelit historik prej 1.4 milion të regjistruar në vitin 2015. Ky trend do të vazhdojë në 2018, parashikon agjensia në raportin e saj.
Të dhënat e përkohshme për periudhën janar-prill tregojnë se niveli i aplikimeve ‘është stabilizuar në një mesatare prej jo më shumë se 50,000 në baza mujore’, sipas këtij shërbimi të BE .

Një agjenci tjetër e BE-së, Guvernatori i Kufirit Evropian dhe Agjencia e Rojës Bregdetare (FRONTEX), tha se Greqia ishte vendi mesdhetar ku numri më i madh i te ardhurve të emigrantëve u regjistrua në pesë muajt e parë të vitit.
Nga janari deri në maj, u regjistruan më shumë se 19,800 të sapoardhur, një numer që përfshinte imigracionin nga kufiri tokësor me Turqinë, shifër qe u rrit me 90% nga e njëjta periudhë në vitin 2017, tha një deklaratë e FRONTEX.
Në Itali jane regjistruar 13,450 , me një rënie prej 77% nga viti në vit, ndërsa në Spanjë rreth 8,200, një shifër u rrit me 59% nga periudha korresponduese (janar-maj) në 2017, sipas shifrave të FRONTEX.