Gjashtë nga dhjetë “votojnë” për kryeministër kreun e partisë së parë

Greqi

Veçanërisht interesante ishin gjetjet e pjesës së dytë të sondazhit Alpha të Alco, i cili përfshinte tregues më krahasues me qytetarët që zgjidhnin mes qeverive të Kyriakos Mitsotakis dhe Alexis Tsipras.

Në fakt, qytetarëve iu kërkua të përgjigjen se cilin kryeministër do të preferonin në rastin e një qeverie bashkëpunimi pas propozimit të Androulakis për kryeministër “X i panjohur”, me gjashtë nga 10 që duan kreun e partisë së parë.

Rezultatet e hetimit janë analizuar nga drejtori menaxhues i Alco, Kostas Panagopoulos, në buletinin e lajmeve të mesditës së Alpha.

Sondazhi u krye me intervista telefonike me një kampion përfaqësues prej 1000 personash të moshës 17 vjeç e lart nga 18 deri më 22 prill. Sipas të dhënave nga pjesa e parë e sondazhit, diferenca mes ND-së dhe SYRIZA-s është 6.2% – pas uljes së atyre të vlefshme.

Qeveri më e mirë e ND me Mitsotakis
Në pjesën e dytë, pjesëmarrësve të anketës iu kërkua të përgjigjen se cilën qeveri e konsiderojnë më të mirë, ku 40% e konsiderojnë qeverinë e ND-së relativisht më të mirë, ndërsa 27% e konsiderojnë homologun e SYRIZA-s.

Epërsia e Demokracisë së Re është e qartë dhe e gjerë, diçka që i takon jo vetëm votuesve të partisë por edhe përqindjeve mjaft interesante të partive të tjera, kryesisht PASOK-ut.
Në pyetjen se cili nga kryeministrat e dy qeverive të fundit ishte më i miri, Kyriakos Mitsotakis apo Alexis Tsipras? Përgjigjet e pjesëmarrësve në sondazh ishin të ngjashme pasi 40% besojnë në Kyriakos Mitsotakis, në ndryshim nga 27% që i japin votëbesimin Alexis Tsipras. Megjithatë, 30% e tyre mendoja se ishin të dyja të këqija.

Gjashtë nga 10 qytetarë duan kryeministër liderin e partisë së parë në një qeveri koalicioni
Në pyetjen nëse në rast të formimit të qeverisë së koalicionit, kryeministër duhet të jetë lideri i partisë së parë apo një person tjetër politik që nuk është kryetar i një partie, shumica dërrmuese, pra 61%, mendojnë se ai duhet të jetë kryetar i partisë së parë, ndërsa 25% konsiderojnë se duhet të jetë një person tjetër politik.