Grekët kampionë të korrupsionit në Evropë

Greqi

Është e qartë se ka një problem serioz të kontrollit të cilësisë. Një përqindje anormalisht e madhe, që kalon 20% dhe është pak më pak se 25% e të zgjedhurve nga Greqia që e përfaqësojnë atë në Parlamentin Europian, gjënden përballen me drejtësinë. Bëhet fjalë për një shkallë të delikuencës së rëndë që i kalon kufijtë normalë dhe të tolerueshëm.

Çfarë po ndodh dhe grekët dhe greket në karriget e gjysmërrethit europian, ata me rrogat më të majme dhe privilegje sfiduese, ku kontrollohen për shkelje shumë të rënda?

Është e qartë se edhe qeveria (sistemi) është e shtrembër dhe ne (qytetarët) e kemi gabim. A bëhet më në fund çështje e metodës dhe mënyrës së përzgjedhjes së përfaqësuesve kombëtarë? A po kontribuojmë Ne në krijimin e një elite të blinduar në Bruksel, duke jetuar në kushte serrash brenda një regjimi provokues të veçantë, ku pasurimi dhe ndjenja e paprekshmërisë janë elementë përbërës të institucionit në fjalë?

Jani Lago : Për arrestimin e tij, në prill të vitit 2021, u organizua një operacion i tërë mes Belgjikës dhe Greqisë, sapo Parlamenti Europian dha “dritën jeshile” pas heqjes së imunitetit të tij. Eurodeputeti i dënuar u arrestua pas një urdhër-arresti europian, ndërsa për veprimet e tij Parlamenti Europian procedoi një muaj më parë, me heqjen e imunitetit për herë të dytë, me kërkesë të autoriteteve gjyqësore greke.

Eva Kaili: Eurodeputetja e PASOK-KINAL-it, nga dhjetori 2022, akuzohet për korrupsion dhe pastrim parash për skandalin e Qatargate. Një skandal që shkaktoi tërmet në Parlamentin Europian. Pas katër muajsh në burgun Haren, që nga e Premtja e Madhe ajo po monitorohet nga autoritetet belge me një rrip në dore në shtëpinë e saj në qendër të Brukselit. Për eurodeputeten e akuzuar asgjë nuk ka përfunduar, pasi pavarësisht lirimit nga burgu, ajo mbetet e akuzuar, përballë një beteje të vështirë ligjore.

Alexis Georgoulis: Eurodeputeti tashmë i pavarur, pas përjashtimit nga SYRIZA, aktualisht dyshohet se ka kryer dy vepra shumë të rënda penale: Përdhunim dhe lëndim trupor. Ankesa është bërë tre vite më parë nga avokatja Eleni Chronopoulou, duke shkaktuar bujë dhe reagime brenda Greqisë.

Maria Spyraki: Në fund të dhjetorit dhe ndërkohë që Greqia po monitoron zhvillimet në rastin e Eva Kailit, një tjetër “bombë” shpërthen sërish nga Brukseli. Prokurorja evropiane, Lara Kovesi, kërkon heqjen e imunitetit të Maria Spyrakis për mashtrim ndaj buxhetit. Autoritetet shënjestruan tarifat e asistentit të saj. Vetë eurodeputetja do të thotë në deklaratat e saj për asistentin e saj që mungonte, por merrte një kompensim.

Giorgos Kyrtsos: Janarin e kaluar, autoritetet gjyqësore greke i kërkuan Parlamentit Evropian që të heqë imunitetin e eurodeputetit për borxhet ndaj shtetit që kalojnë 459,918.18 euro. Kërkesa është bërë për të vazhduar procedurën dhe për të ngritur procedurë penale kundër eurodeputetit. Borxhet kanë të bëjnë me kompaninë “E diela e lirë – Kompania Publishing”. Z. Kyrtsos pranoi borxhet në deklaratat e tij, duke thënë në mënyrë karakteristike “nuk e kisha fshehur faktin që kisha rënë jashtë”.

Burimi : Zougla.gr