UNHCR shpreh shqetësim për emigrantët në ishujt grekë

935

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë UNHCR vazhdon të shprehë shqetësim për kushtet e jetesës së migrantëve dhe refugjatëve në ishujt grekë. Pavarësisht nga përpjekjet që janë bërë tashmë, ajo po bën thirrje për një përshpejtim shtesë të transfereve të njerëzve më të prekshëm në kontinent.

Që nga mesi i tetorit, rreth 6,000 azilkërkues janë zhvendosur nga ishujt e qeverisë greke me mbështetjen e UNHCR-së. Kjo është ndër përpjekjet për të lehtësuar kushtet në qendrat pritëse të mbipopulluara dhe për të transferuar më të prekshmit ndaj sigurisë, ” thekson UNHCR në një deklaratë. Më 21 dhjetor, 59 persona u transferuan nga Lesbos. Midis tyre ishin Sibel (jo emri i saj i vërtetë), një refugjat sirian që jetonte për tre muaj në një tendë në ishull me tre fëmijët e saj dhe nipin adoleshent në kushte të vështira. “Tani unë do të jem në gjendje të lahem me ujë të nxehtë”, tha Sibel për UNHCR-në pak para transferimit. UNHCR tha se “10,000 azilkërkues janë ende të mbushur në objektet e qeverisë në ishujt, dyfishin e kapacitetit të projektimit. vazhdon të jetë kritik në qendrat pritëse të Moria në Lesvos dhe në Samos “.

 “Koha është thelbësore dhe ritmi i përshpejtuar i nisjeve për azilkërkuesit të autorizuar për të lëvizur duhet të mbahet,” tha UNHCR. Organizata i bën thirrje qeverisë greke “të vazhdojë të lehtësojë presionin duke shkurtuar procedurat e mëtejshme” duke rishikuar “kufizimet aktuale që mbajnë njerëzit në ishuj” me qëllim që të lejojnë “transferimin e shpejtë nga pritja dhe Qendrat e Identifikimit (RIC) “.

Ai tha se tensionet në qendrat e ishujve “janë rritur që nga vera”. Shpresa është se “këto probleme mund të zgjidhen shpejt dhe se njerëzit që qëndrojnë në KIR-të mund të kenë kushte më të ngrohta dhe më të sigurta me strehim, energji elektrike dhe ujësjellës funksional dhe lehtësira sanitare”, tha UNHCR. Për të ndihmuar këtë proces, disa kryebashkiakë të qyteteve greke “duke marrë pjesë në programin e akomodimit të UNHCR-së në kontinent dhanë mbështetjen e tyre të fortë për vazhdimin e skemës pas vitit 2018.” UNHCR tha se do të arrijë “qëllimin e 22,000 vendeve në programin e akomodimit urban deri në fund të vitit”./infomigrants/
Këtë e pëlqejnë %d blogues: