Greqi : “Gruaja e parë presidente” në historinë e vendit. Kush është Katerina Sakeliaripoulou?

837

Të mërkurën më 22 Janar, parlamenti grek do të votojë Katerina Sakelaropulu si ‘gruan e parë presidente’ në historinë e vendit.

Në Greqi ndryshe nga vendi jonë zhvillohet një praktikë ku President i vendit caktohet kandidat nga opozita, por që këtë radhë përbën një histori për vendin ku pritet të jetë grua. Theksohet se Partia Komuniste e Greqisë KKE, nuk ka votuar asnjëherë për presidentin e vendit. Por…

Aktualisht Katerina Sakelaropulu është kryetare e Këshillit të Lartë të Shtetit nga maj 2018, me vendim të qeverisë SYRIZA.

Sipas analistëve, propozimi i kryeministrit Micotakis duket se do të miratohet lehtë nga opozita, përveç partisë komuniste KKE që është deklaruar kundër.

Në CV-në e saj, Katerina Sakellaropoulou , shërben në drejtësinë greke prej 36 vjetësh.

Me propozim të qeverisë SYRIZA është gruaja e parë që zgjidhet të drejtojë Këshillin e Lartë të Shtetit.

Sakellaropoulou ka kundërshtuar hapur vendime të gabuara të qeverive, madje një ndër personalitetet më të aktivizuara kundër ndryshimeve klimaterike.

Gjithashtu, ajo është shprehur kundër anulimit të dhënies së nënshtetësisë greke tek brezi i dytë i emigrantëve, duke e konsideruar ndërhyrjen e atëherëshme të  deputetëve të partisë Demokracia e Re, krejtësisht të padrejtë.

Kush është Katerina…?

Ajo lindi në Selanik në vitin 1956 dhe vjen nga një familje gjyqësore. Babai i saj Nikolaos Sakellaropoulos, shërbeu si Nënkryetar i Gjykatës Supreme, ndërsa dhe ishte anëtar i Gjykatës Supreme që marrë me çështjen Andrea Papandreou-George Koscotta dhe për një kohë shërbeu si kryetar.

Ekaterini Sakellaropoulou ishte anëtar i Gjykatës Speciale dhe ka gjykuar çështjen e ish-Ministrit të Financave George Papakostadinou në listën e Lagarte, nga e cila ishin hequr emrat e dy të afërmve të tij (kushërinjtë e tij).

Ai është specializuar në të drejtën mjedisore dhe ka një diplomë Master të së Drejtës Publike nga Universiteti i Parisit II (Francë), dhe ka marrë pjesë në shumë konferenca mbi ligjin mjedisor, etj. Që nga viti 2005, jep mësim si pedagoge në Shkollën Kombëtare të Gjykatësve. Në të njëjtën kohë ishte Sekretare e Përgjithshëm i Këshillit të Unionit të Gjyqëtarëve të Shtetit të Këshillit të Shtetit (1985-1986), Kryetare (1993-1995 dhe 2000-2001) dhe Nënkryetar (2006-2008).