GREQI : Kur do të ketë një ulje të konsiderueshme të rasteve dhe të vdekjeve. Çfarë vlerësojnë ekspertët

111

Një valë e vogël optimizmi reflektohet në nuancat e mesazheve të dërguara nga ekspertët në lidhje me pandeminë e koronavirusit, ndërkohë që mutacioni Omicron vazhdon të përhapet dhe gjurmët e tij janë të dukshme në shtrime spitalore, si dhe vdekje.

Aktualisht, përshkallëzimi i numrit të rasteve sjell lehtësim tek ekspertët dhe gjeneron parashikime në të cilat masat kufizuese janë më të pakta, sidomos pas përfundimit të dimrit.

Duke folur të shtunën në mëngjes në emisionin “Tani Çfarë Ndodh” në OPEN TV, doktori i Biologjisë Molekulare në Universitetin e Torontos, Giannis Prassas, theksoi se jemi qartazi në zemër të kthesës së fundit të pandemisë. Siç shpjegoi ai, njerëzit që ranë viktima të dezinformatave po vdesin. “Kemi pasur një numër rekord të vdekjeve. 100 bashkëqytetarë vdesin çdo ditë. Kryesisht sepse nuk janë vaksinuar. Vdekjet e shumta do të vazhdojnë gjatë gjithë shkurtit. Virusi nuk do të largohet, por më të vështirat do të rikthehen së shpejti. Në pranverë do të hyjmë në një fazë të rregullsisë normale. “Vaksinat janë prika jonë”, theksoi z. Prassas.

 

Rektori dhe profesori i Mjekësisë i EKPA-s, Thanos Dimopoulos deklaroi se vdekjet në ICU janë pasojë e rritjes së infeksioneve me mutacionin Delta tek të moshuarit dhe të pavaksinuarit. “Mijëra persona mbi 60 vjeç nuk janë vaksinuar dhe ky është një problem. Spitalet janë nën presion. “Me Omicron është i sëmurë shumë personel infermieror”, ka shpjeguar ai, ndërsa ka thënë se në spitale ka ardhje me vonesë të personave të pavaksinuar. Sipas tij, pas 1-2 muajsh do të shohim një de-përshkallëzim thelbësor, natyrisht, tha ai në Afrikë mund të krijohet një mutacion i ri.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: