Handelsblatt: “Greqia dhe Turqia armatosen” – Kush fiton në garën e armatimit?

Aktualitet Rajoni

Sipas titullit “Greqia dhe Turqia armatosen”, gazeta ekonomike gjermane Handelsblatt i referohet “konkurrencës së armatimit” midis Athinës dhe Ankarasë, duke komentuar se kjo është e fundit që tani që i nevojitet Greqise me borxhe të mëdha.

Shpenzimet e tepërta të mbrojtjes ishin një nga shkaqet e krizës së borxheve. Që nga vitet 1970, të dy vendet armiqësore janë angazhuar në një konkurrencë të tregut të pajisjeve të mbrojtjes që ka shkatërruar Greqinë. Në disa raste Athina kaloi pothuajse 6% të PBB-së së saj në ushtri, më shumë se çdo vend tjetër të NATO-s . Armët u financuan me kredi të reja. Sipas peshës së krizës, Athina u detyrua të zvogëlojë buxhetin e saj të mbrojtjes me gati gjysmën, aq sa numri i forcave të armatosura ranë nga 128,000 në 106,000 ushtarë, ndërsa në vitin 2009 Athina kaloi nëntë miliardë dollarë në ushtri, vitin e kaluar ajo ishte vetëm 4.7 miliardë, por përfaqëson 2.36 përqind të PBB-së, ndërsa mesatarja e vendeve evropiane të NATO-s nuk tejkalon 1.46%. Turqia ka shpenzuar 12.1 miliardë dollarë, por shifra është vetëm 1.5% e PBB-së, që tregon se sa e pabarabartë është konkurrenca e armatimit midis dy vendeve, por gjithashtu se Greqia nuk ka shanse për ta fituar atë “Raporton gazeta gjermane.