Fitorja e Orbanit është një lajm i keq për refugjatët në Hungari

977

Me rizgjedhjen e partisë anti-imigrante të Partisë Fidesz të Kryeministrit Viktor Orban, emigrantët ka gjasa të pësojnë pengesa të tjera në qoftë se ata duhet të merren me vendin e Evropës Lindore. Hungaria ka paraqitur disa nga masat më të ashpra kundër migrantëve. Nga fillimi i krizës së refugjatëve, Viktor Orban i Kryeministrit hungarez nuk u ndal në shprehjen e kundërshtimit të tij për të mirëpritur emigrantët. Partia e tij nacionaliste Fidesz është kundër çdo ndryshimi në demografinë e Hungarisë dhe ka dalë nga rruga e saj për të siguruar kufizime mbi migracionin, të cilat janë ndeshur vazhdimisht me vlerat e BE-së dhe nganjëherë edhe me ligje.

Arritja e shumicës së dy të tretave në parlament edhe një herë, Orban dhe partia e tij Fidesz ka të ngjarë të paraqesin kufizime të mëtejshme mbi emigracionin, me fushatën e tij të rizgjedhjes duke u fokusuar në këtë çështje kyçe. Retorika e tij ishte aq polarizuese sa edhe partitë e opozitës kishin për të adoptuar imigracionin si një çështje madhore në manifestimet e tyre në mënyrë që të mund të konkurronin me Fideszin. Me Viktor Orbanin që fillon mandatin e tij të tretë me radhë si kryeministër, ata që kërkojnë azil mund të presin sulme të mëtejshme nëse ata po e konsiderojnë Hungarinë si destinacionin e tyre.

Kufijtë e mbyllur

Një nga ndryshimet më të fundit të miratuara në Hungari, ka qenë futja e një kufiri ditor jozyrtar prej vetëm dy njerëzve në ditë që lejohen të kalojnë kufirin hungarez me Serbinë – një në secilën nga dy “zonat e tranzitit” që ka përgjatë kufirit me Serbinë. Kjo do të thotë në fakt një mbyllje të kufijve për pothuajse të gjithë azilkërkuesit. Me shumë refugjatë dhe emigrantë që udhëtojnë si familje, rregullorja e re do të lejonte vetëm të miturit e pashoqëruar dhe njerëzit e vetëm për të hyrë në vend. Qeveria ka mohuar ndryshime të tilla, por shtypi i lajmeve të NPR me bazë në SHBA njoftoi ndryshimet tashmë në shkurt 2018, duke përmendur azilkërkuesit, avokatët e refugjatëve dhe një avokat si burimi i tyre.

Taksat e refugjatëve

Hungaria planifikon të përballet me një goditje tjetër për ata që ndihmojnë refugjatët dhe lehtësojnë migrimin duke mundësuar taksat për organizatat që i mirëpresin refugjatët dhe mbështesin një qasje më gjithëpërfshirëse ndaj emigracionit. Qeveria synon, në veçanti, të kufizojë ndikimin e miliarder George Soros nga SHBA me bazë në Hungari, duke futur taksën ndëshkuese prej 25 për qind. Ajo akuzon Sorosin për minimin e trashëgimisë së krishterë të vendit duke “përmbytur” Evropën me refugjatë, sipas zëdhënësit të qeverisë hungareze Zoltan Kovacs.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: