Human Rights Watch: Vazhdon abuzimi i emigrantëve

Bota

Focus News/

Megjithëse kampi i emigrantëve që jetonin në xhungël në Calais u mbyll në tetor 2016, shumë emigrantë janë ende në zonë, duke pritur për një shans për të kaluar në Mbretërinë e Bashkuar.

Human Rights Watch më parë kishte ngritur shqetësime rreth abuzimit të dyshuar nga autoritetet franceze. Franca tha se abuzimi i emigrantëve nga policia ishte “i besueshëm”.

Një hetim i brendshëm i lëshuar nga forcat franceze të sigurisë të hënën përfundon se migrantët në Calais të Francës u keqtrajtuan nga policia, sipas grupit të mbrojtjes së të drejtave të njeriut Human Rights Watch.

Hetimi i kërkuar nga Ministria e Brendshme konfirmon se policia në Calais përdorte forcë të tepruar dhe përndryshe abuzonte me emigrantët, duke përfshirë edhe fëmijët”, tha Benedicte Jeannerod, drejtoreshë e Human Rights Watch në Francë.

Autoritetet franceze thanë se akuzat për abuzimin ndaj emigrantëve ishin “të besueshme”, por raportet për përdorimin e spërkatësit të piperit kundër migrantëve nuk kanë gjasa, pasi policia franceze nuk e mban agjentin kimik, sipas DPA.

Ndalesa e fundit përpara Britanisë së Madhe

Calais më parë organizoi atë që njihej si kampi “Jungle” për mijëra emigrantë dhe refugjatë. Qyteti verior francez pa një rritje të emigrantëve që u përpoqën të hynin në Mbretërinë e Bashkuar duke u hedhur në anije ose kamionë që kalonin Kanalin Anglez.

Kampi “Që jeton në xhungël” pësoi një rritje të emigrantëve gjatë viteve të fundit për shkak të krizës së emigrantëve, duke mbajtur më shumë se 8,000 në tetor 2016 sipas Ndihmës Refugjatëve. Organizata e ndihmës mjekësore Medecins Sans Frontieres (Mjekët pa Kufij) tha në shtator të vitit 2015 se kushtet në kamp ishin “të mjerueshme dhe të përkeqësuara”, ndërsa disa emigrantë “bënin me kuti kartoni, çanta dhe tarpa plastike ose dru të rikuperuar” për strehim.

“Jungle” krijoi fërkime midis migrantëve dhe banorëve lokalë, herë pas here duke shpërthyer në dhunë. Kampi u mbyll nga autoritetet franceze në tetor 2016 dhe u shkatërrua shumë shpejt. Shumica e emigrantëve janë larguar nga zona, por ata që kanë mbetur duhet të jetojnë në kushte të ashpra./infomigrants/