Emigracioni në Greqi, solidaritet në të gjithë vendin kundër racizmit

933

Organizata kundër racizmit dhe antifashizmit e Greqisë (KEEFA) ka ftuar grupet e solidaritetit në të gjithë vendin për t’u bashkuar kundër “kërcënimit racist dhe fashist në rritje” në ishullin Lesvos si dhe në ishujt e tjerë të Egjeut për shkak të intensifikimit të krizës së emigrantëve.

KEEFA u bëri thirrje sindikatave, shoqërive studentore dhe lëvizjeve solidare për të mbështetur transferimin e refugjatëve nga ishujt grekë në Athinë dhe në vendet e BE. Organizata hodhi poshtë atë që ata i referoheshin si “këmbëngulja e ministrit të migracionit Giannis Mouzalas për të mbajtur refugjatët dhe emigrantët të mbërthyer në geto në ishuj”.

Pika më e madhe e madhe në ardhjen e emigrantëve në Greqi me anije nga Turqia duket se ka kapur qeverinë në gjumë. Mijëra vetë kanë ardhur në dy muajt e fundit në kampe masivisht të mbipopulluara ku kushtet e jetesës përshkruhen nga grupet e të drejtave të njeriut si “çnjerëzor”. Vetëm në javën e fundit kanë arritur gjithsej 1,194 njerëz, duke shtuar mijëra azilkërkues të cilët tashmë janë bllokuar në kampe për muaj të tërë. Kjo shkakton protesta dhe përleshje mes migrantëve, si dhe trazira sociale në mesin e popullatave lokale.

KEEFA tha se situata aktuale e përshkallëzimit do t’i japë forcave të ekstremit të djathtë të lëndëve djegëse si Agimi i Artë dhe do të rezultojë që grupet fashiste përsëri vijnë në sipërfaqe.

Thirrja nga KEEFA vjen vetëm 24 orë pasi 19 grupe të të drejtave të njeriut dhe agjencitë e ndihmës përfshirë Amnesty International, Human Rights Watch, Komiteti Ndërkombëtar i Shpëtimit dhe Oxfam, i dërguan një letër të hapur Kryeministrit grek Alexis Tsipras duke i bërë thirrje udhëheqësit të Syrizait t’i japë fund asaj që ata e përshkruar si “kontroll” i azilkërkuesve në kampet e ishullit.

Sipas vlerësimeve zyrtare, tani ka më shumë se 13,000 njerëz, kryesisht sirianë dhe irakianë që ikin nga lufta, duke jetuar në vetëm pesë kampe në ishujt e Egjeut Lindor. Shifrat tregojnë se 40 për qind janë fëmijë dhe 20 për qind janë femra.

“Ne ju nxisim që t’i jepni fund politikave të kontrollit të vazhdueshëm për kapjen e azil kërkuesve në ishuj … dhe për të transferuar menjëherë azilkërkuesit në vendet e tjera të Evropës dhe për të përmbushur nevojat e tyre për mbrojtje”, thekson deklarata./infomigrants/
Këtë e pëlqejnë %d blogues: