IOM: 20,000 emigrantë të riatdhesuar nga Libia

Bota Emigracioni

Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM) e Agjencisë së Kombeve të Bashkuara po rrit përpjekjet e saj për të evakuuar emigrantët në Libi dhe për t’i ndihmuar ata të kthehen në shtëpi përmes një programi të riatdhesimeve vullnetare të asistuara. Falë programit të saj në 2017, IOM ka ndihmuar 19.508 njerëz të kthehen në vendin e tyre dhe agjensia e OKB-së ka njoftuar se do të tejkalojë pragun prej 20.000 deri në fund të janarit.

 Kthehu në shtëpi për të shmangur abuzimet

Qindra emigrantë gjatë javëve të fundit të dhjetorit u ndihmuan nga IOM-i për të lënë qendrat e ndalimit në Libi dhe për t’u kthyer në vendet e tyre të origjinës, duke përfshirë Nigeri, Guinea, Mali dhe Sudan në fluturime me kartë. ” Të gjithë migrantët vullnetarë u kthyen në shtëpi nga IOM, në vend që të përballet me një të ardhme të pasigurt, duke përfshirë periudha të gjata në paraburgim me potencialin për abuzim nga trafikantët dhe kontrabandistët në Libi. Nuk dihet se sa persona kanë vuajtur abuzime gjatë qëndrimit në detyrë ose gjatë rrugës, “theksoi agjencia e Kombeve të Bashkuara, duke shtuar se” mbi 6,238 emigrantë janë kthyer në vendet e tyre të origjinës që nga faza e evakuimit e filluar më 28 nëntor. ” ata mbërritën në shtëpi, emigrantët pranuan ushqim, kuti udhëtimi, ndihmë psikologjike dhe rreth 50 euro në para të gatshme për shpenzime të menjëhershme duke përfshirë udhëtime dhe veshje.