Ish kryeministri Papandreu: “Një hap i rëndësishëm për Greqinë lënia e programeve te shpëtimit”

Greqi

Dalja e Greqisë nga programet e shpëtimit të paraqitura tetë vjet më parë për të shmangur rënien ekonomike dhe rikthimin e rritjes së ekonomisë së borxheve të rënda eshte pershendetur edhe nga ish- kryeministri grek Jorgos Papandreu, sot kryetar i Lëvizjes Socialiste Demokratike, në një deklaratë drejtuar me shkrim agjensine kineze te lajmeve Xinhua .

Është mirëpritur që pas tetë viteve të programeve të rregullimit tani mund të hyjmë në tregjet e parasë me ritme të arsyeshme. Ky është një hap i rëndësishëm përpara. Por përsëri, nuk ka arsye për të festuar. Greqia tani ka një buxhet të balancuar, por ka humbur 25% të PBB-së, shtrëngimi qe shpesh ka goditur shtresën më të dobët të shoqërisë dhe papunësia është e lartë me shumë të rinj që migrojnë për të gjetur punë në vendet e tjera. Tani është koha për nisma të reja, investime dhe politika sociale që do të lejojnë Greqinë të forcojë aftësitë e veta, të forcojë zhvillimin e qëndrueshëm dhe të zvogëlojë pabarazitë shoqërore. Është gjithashtu përgjegjësi e grekëve për të shmangur gabimet në të ardhmen, të tilla si ato që kanë rrjedhur nga buxheti dhe ngriten borxhin në vitin 2009, gabime që dëmtuan kredibilitetin e Greqisë në nivel ndërkombëtar. Besimi im është se në këtë pikë kritike ne duhet të zhvillojmë një konsensus më të gjerë në vendin tonë që do ta çojë vendin tonë në ndryshime të mëtejshme institucionale dhe ekonomike. Këto reforma do të ndihmojnë të tërheqin investime të reja, të përshpejtojnë konvergjencën ekonomike me vendet e tjera të BE dhe të krijojnë stimuj për shumë grekë që të kthehen mbrapa” perfundon Papandreu.