Spiegel : Greqia nuk ishte e pjekur për Eurozonën, kete besojne shume grekë.

Aktualitet

Spiegel në versionin online bën një raport të gjerë në Greqi dhe krizën që goditi vendin në dekadën e fundit.

Herët ose vonë mjerimi i Greqisë do të jetë një ngjarje për librat e historisë. Pyetja është se kur saktësisht. Nëse ndokush beson qeverinë greke dhe Komisionin Evropian, atehere momenti ka ardhur aq sa javën e ardhshme: më 20 gusht përfundoi zyrtarisht programin mbështetës të tretë, si dhe të katërt nuk do të ketë. Ne Athine dhe Bruksel deklarojnë se kriza është e gjatë.

Artikulli, siç raporton Deutsche Welle thekson më poshtë: “Çmimi ishte i lartë. Greqia duhej të bënte reforma të mëdha dhe të binte dakord me masa rigoroze shtrënguese “.

Autoret e shkrimit, David Bocking dhe Giorgos Christidis shkojnë në një llogari politike-historike të ngjarjeve të viteve të fundit dhe hetojnë nëse “do të përfundojë kapitulli më dramatik i historisë së shkurtër të euros“?

Ne një përfundim te parë është se “më pak të anketuar besojnë se më 20 gusht Greqia do të kthehet në rregullsi. “Për fat të keq, kriza nuk ka mbaruar”, thotë ish zëvendës kryeministri Evangelos Venizelos. Situata dramatike ende ekonomike shton faktin se për dekada me radhë Greqia do të duhet të paguajë borxhet e saj dhe t’i përmbahet angazhimeve strikte të kursimit “.

Në vend të kesaj parlamentit, të vendosë në të ardhmen në buxhetin publik një lloj bordi mbikëqyrës”. Kjo është ajo që kërkon politikani socialist Peter Gauvailer, i cili shpesh ka apeluar kundër ndihmës financiare për Greqinë në Gjykatën Kushtetuese Federale të Gjermanisë “.

Spiegel vëren se “shteti grek vazhdon deri tani të jetë joefektiv, i fryrë për shkak të nepotizmit që u zhvillua brenda një sistemi dypartiak dominues të një dekade“.

Greqia nuk ishte e pjekur për Eurozonën, kete besojne shume grekë”. 

Artikulli vazhdon duke cituar pikëpamjet: Klaus Regklingk, kreu i Mekanizmit të Stabilitetit Evropian ESM, i cili, edhe pse ai pranon se janë bërë gabime në shpëtimin grek, argumenton se në parim huadhënësit reaguan në mënyrë korrekte.

Sa për mënyrën e marrjes së vendimeve “Nga artikulli përfundon se” prova e vërtetë për Alexis Tsipras do të vijë pas 20 gushtit. Atëherë do të shihet nëse Greqia është me të vërtetë e lirë, siç u premtua nga Tsipras tek votuesit e saj dhe çfarë mund të bëjë qeveria me këtë liri “.