Itali / Emigrantët e dëshpëruar, deri te udhëheqësit anti-emigrant. Salvini: “do debojë 500,000 emigrantë ilegalë”.

624

Që nga e djathta e largët që erdhi në pushtet në Itali, politikat e migracionit në Evropën e Jugut  janë ashpërsuar në mënyrë të konsiderueshme.

Thirrjet dhe sloganet e fushatës së Matteo Salvinit vendosën tonin për atë që do të vinte: “Ndal pushtimin” dhe “Italia e para” – kjo ishte ajo që liderin e Lega Nord u premtoi votuesve italianë deri në zgjedhjet e marsit 2018. Salvini tha gjithashtu se do të deportonte 500,000 emigrantë të paligjshëm brenda pesë vjetësh.

Që nga çasti kur politikani ekstremit të djathtë hyri në qeveri si ministri i ri i Brendshëm i vendit në qershor 2018, ai ka punuar ditë e natë për të ofruar premtimet e tij anti-emigrant.

Qeveria italiane ndodhet tani në mes të rritjes drastike të dëbimit të emigrantëve të saj të paligjshëm, duke shumëzuar numrin e qendrave të paraburgimit të emigrantëve dhe  marrëveshjeve të riatdhesimit me vendet  e emigrantëve të cilët kanë kërkuar strehim në Itali.

Anijet migruese gjithashtu janë ndaluar të ndalojnë në portet italiane dhe Salvini është zotuar të “marrë një gërshërë” dhe të zvogëlojë buxhetin vjetor prej 5 miliardë euro që deri tani ka qenë e rezervuar për azilkërkuesit.

Që nga Salvini hyri në qeverinë italiane, vendi ka parë gjithashtu një rritje të krimeve ksenofobike të urrejtjes.

Për ironi të mjaftueshme, deri në mesin e shekullit të 20-të, vetë Italia ishte një komb emigrant, ku miliona italianë po largoheshin nga vendi për të kërkuar fatin e tyre kudo në botë. Në fillim të shekullit të 20-të, dhe deri në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, më shumë se 10 milionë italianë u larguan nga gadishulli jugor evropian. Vala e parë e emigrantëve italianë kaloi Oqeanin Atlantik në kërkim të një jete më të mirë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Një valë e dytë e emigrantëve italianë i vendosi pamjet e saj në Argjentinë, ndërsa një grup i tretë shkoi në Francë, e cila ishte në nevojë të dëshpëruar për punëtorët. Sipas muzeut me bazë në Paris të historisë së emigracionit, rreth 420,000 italianë emigruan në Francë pak para shpërthimit të Luftës së Parë Botërore, ku italianët përbënin 36 për qind të të gjithë të huajve në vend dhe më shumë se 1 për qind të popullatës së përgjithshme.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: