Skandali Volkswagen, BE-ja hetime kundër shtatë vendeve

Rajoni

hetimi-2

Focus News  /  Bashkimi Evropian ka filluar veprime ligjore të enjten kundër shtatë vende, duke përfshirë Gjermaninë dhe Britaninë, për shkak se ajo nuk vendosë dënime për fabrikat e prodhimit në lidhje me ndotjen e shkarkimit të oksideve të automjeteve pas skandalit Volkswagen.

Gjermania, Britania, Spanja dhe Luksemburgu akozohen se nuk i ka vendosur sanksione si ato me të cilat përballen VW në SHBA, për përdorimin e pjesë e një software të paligjshme për të fshehur testet shkarkimet aktuale të oksideve të azotit (NOx) të automjeteve. Komisioni gjithashtu ka kërkuar nga Gjermania dhe Britania të mbajnë përgjegjësi, sepse ata nuk pranojnë të ndarë me partnerët e tyre në të dhënat për shkelje të ligjeve të BE-së që të zbuluara gjatë hetimeve të kryera gjatë këtij viti në mbarë vendin. Mund të gjobiten edhe tre vendet e tjera si, Republika Çeke, Lituania dhe Greqia, për shkak që nuk janë përfshirë edhe në ligjin kombëtar në industrinë më të madhe të Evropës për shkelje të mundshme.

Njoftimi i sotëm është hapi i parë në shkelje të procesit të legjislacionit, e cila lejon BE për të siguruar që 28 vendet e Bashkimit do të jenë në përputhje me rregullat e dakorduara për të gjithë BE-në. Shtetet Anëtare kanë dy muaj kohë për t’u përgjigjur. Nëse nuk përgjigjen për shqetësimet e Brukselit, BE-ja mund të çojë përpara gjykatës të BE-së në Luksemburg. Autoritetet kombëtare që miratojnë makina të reja dhe vetëm ata kanë fuqinë për të kontrolluar ato – edhe pse ato mund të shiten në të gjithë BE.