Ja përse ftohja e zakonshme (gripi) këtë vit do të jetë më e keqe

68

Shumë njerëz tashmë raportojnë se ftohja e zakonshme këtë vit është “më e keqe se kurrë”. Por a janë vërtet shumë më keq ftohjet këtë vit? Dhe, nëse po, cili është shkaku? Këtu janë pesë pyetje-përgjigje lidhur me këtë temë.

1. A mund të jenë disa ftohje shumë më keq se të tjerat?

Po, disa ftohje mund të jenë më të këqija. Kjo varet nga shumë gjëra, si për shembull se cili virus po e shkakton ftohjen, mosha e personit, sa mirë sistemi i tyre imunitar është në gjendje të luftojë të ftohtin dhe gjithashtu nëse ka antitrupa kundër virusit të caktuar.

Së pari, është e rëndësishme të dini se ftohja e zakonshme nuk shkaktohet nga një mikrob i vetëm. Rreth gjysma e ftohjeve të zakonshme shkaktohen nga rinoviruset, një në 10 për shkak të koronaviruseve, 1 në 10-20 për shkak të viruseve të gripit dhe 1 në 20 për shkak të virusit sincicial të frymëmarrjes (RSV) dhe viruseve të parainfluencës. Këto viruse zakonisht përbëhen nga shtame të ndryshme që qarkullojnë sezonalisht, janë më të zakonshëm në dimër dhe zakonisht infektojnë traktin e sipërm respirator.

Simptomat e ftohjes së zakonshme zgjasin për rreth shtatë ditë, por mund të zgjasin deri në tre javë. Në varësi të virusit, moshës dhe sistemit imunitar të një personi, simptomat mund të ndryshojnë shumë dhe përfshijnë simptoma të lehta si dhimbje të fytit, dhimbje koke, lodhje, hundë të ngopur ose rrufë, teshtitje dhe kollë. Por në disa njerëz, simptomat mund të jenë shumë më të këqija. Mund të përhapet në veshin e mesëm, sinuset ose mushkëritë (duke shkaktuar pneumoni) ose të shkaktojë një infeksion dytësor bakterial (më i zakonshëm tek njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, te të rinjtë ose të moshuarit). Viruset e zakonshme të ftohjes mund të përkeqësojnë gjithashtu disa sëmundje ekzistuese të frymëmarrjes, duke përfshirë astmën dhe sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD).

2. A kanë ndikuar masat kundër COVID, si përdorimi i maskës dhe distanca fizike në rezistencën tonë ndaj të ftohtit?

“Ndërhyrjet jo farmakologjike” kundër COVID për të reduktuar përhapjen e virusit që shkakton sëmundjen (SARS-CoV-2) përfshijnë distancën sociale, shmangien e turmave të panevojshme, përmirësimin e ventilimit të brendshëm, punën nga shtëpia, mbylljen e shkollave, kufizimet e udhëtimit dhe përdorimin të maskave. Në fillim të vitit 2020, ishte e qartë se këto masa reduktuan edhe transmetimin e infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

Nëse njerëzit nuk ekspozohen ndaj viruseve të ftohjes si rezultat i këtyre masave, mund të zhvillohet një mungesë imuniteti që mund të çojë në një shpërthim të infeksionit të frymëmarrjes në muajt e ardhshëm. Kjo bëhet veçanërisht e rëndësishme kur ndërhyrjet jo-drogë janë të lirshme dhe njerëzit fillojnë të bashkohen. Në fakt, ka një grup më të madh njerëzish më të cenueshëm këtë dimër. Dhe një grup më vulnerabël është në rrezik për të pasur infeksione më të këqija.

Përveç viruseve të ftohjes së zakonshme, ekziston gjithashtu shqetësimi se mund të ketë një rritje të infeksionit me virusin e gripit këtë dimër, prandaj fokusi në fushatat e vaksinave kundër gripit në mbarë botën.

3. Pra, a jemi vërtet më të prirur ndaj ftohjes?

Provat tregojnë se ne jemi. Në tetor 2020, në Hong Kong, raste të mëdha shkollore të ftohjes së zakonshme ndodhën pas rifillimit të shkollimit. Një studim amerikan parashikoi shpërthime të RSV në dimër 2021–2022 dhe raste gripi jashtë periudhës normale, që përkon me përfundimin e ndërhyrjeve . Rritja e infeksioneve RSV në verë (jo një periudhë tipike e vitit për këto infeksione) përkoi me lehtësimin e kufizimeve në Australi. Në korrik 2021, Autoriteti i Shëndetit Publik të Anglisë lëshoi ​​një paralajmërim për kujdestarët e fëmijëve në rrezik si rezultat i numrit në rritje të infeksioneve të frymëmarrjes tek fëmijët e vegjël.

Spitalet dhe klinikat duhet të përgatiten për ftohjet e ardhshme dhe infeksionet respiratore, pasi ndërhyrjet jofarmakologjike janë të relaksuara.

4. A do të ndihmonte më tej përdorimi i një maske kundër transmetimit të ftohjes?

Maskat e fytyrës ose maskat kirurgjikale kur mbahen siç duhet (duke mbuluar gojën dhe hundën) reduktojnë transmetimin e viruseve të frymëmarrjes. Ato veprojnë si një pengesë, duke mbrojtur të tjerët nga pikat e vogla ajrore të përdoruesit të maskës, si dhe duke mbrojtur pjesërisht përdoruesin nga njerëzit e tjerë. Kjo mbrojtje është e pjesshme pasi zakonisht ka boshllëqe rreth anëve të maskave të fytyrës. Përdorimi i maskës në vende të mbushura me njerëz është një masë që mund të parandalojë transmetimin e ftohjes këtë dimër. Masa të tjera janë gjithashtu të rëndësishme, duke përfshirë higjienën e duarve.

5. A do të bëhet SARS-CoV-2 një tjetër virus i ftohtë?

Nuk e dimë se çfarë do të ndodhë më pas me SARS-CoV-2, megjithëse sezonaliteti i koronaviruseve të ftohjes së zakonshme sugjeron se si mund të rregullohet transmetimi i tij pas pandemisë. Aktualisht, njerëzit me infeksion SARS-CoV-2 mund të mos kenë simptoma, të kenë simptoma të ngjashme me të ftohtin e zakonshëm ose, për disa, një infeksion serioz (pneumoni).

Ne gjithashtu nuk e dimë se sa kohë qëndrojnë aktive antitrupat kundër SARS-CoV-2, por të dhënat nga studimet e koronavirusëve të tjerë – si ato që shkaktojnë SARS dhe MERS – sugjerojnë që njerëzit kanë njëfarë mbrojtjeje për një deri në dy vjet. Nuk dihet ende se çfarë “niveli” të antitrupave ndaj SARS-CoV-2 kërkohet për imunitetin.

Ftohjet e zakonshme janë sezonale dhe më shpesh gjatë muajve të dimrit. Të gjithë viruset përshtaten dhe ndryshojnë në një shkallë më të madhe ose më të vogël – dhe SARS-CoV-2 nuk bën përjashtim. SARS-CoV-2 potencialisht mund të përshtatet me trafikun sezonal. Në të kaluarën, viruse të tjerë që shkaktuan pandemi (gripi) kanë zëvendësuar shtamet sezonale që qarkullonin më parë dhe më pas evoluan nga një pandemi në një model infeksioni sezonal. Ajo që nuk ndryshoi ishte ndryshueshmëria e simptomave të lidhura me këto viruse – këto shtame të gripit ruajtën aftësinë e tyre për të shkaktuar infeksion të rëndë si dhe për të shkaktuar simptoma të ftohjes së zakonshme.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: