Terapia e re me antitrupa mund të ofrojë 12-18 muaj mbrojtje kundër COVID-19 të rëndë

77

Një trajtim i ri mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër zhvillimit të sëmundjes së rëndë COVID-19. AstraZeneca sapo ka publikuar rezultatet e një sprove klinike të fazës 3 – faza përfundimtare e testimit të para-aprovimit – që sugjeron se trajtimi i ri AZD7442 është efektiv në reduktimin e sëmundjeve serioze ose vdekjes në pacientët jo të shtruar në spital me COVID-19.

Trajtimi përmban antitrupa, të cilët zakonisht prodhohen natyrshëm, si përgjigje ndaj infeksionit ose vaksinimit COVID-19. Antitrupat funksionojnë duke njohur pjesë specifike të SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19. Ose ata sulmojnë drejtpërdrejt ose ngjiten me to, për të çaktivizuar virusin dhe për ta sinjalizuar atë për shkatërrim nga pjesë të tjera të sistemit imunitar. Pasi të kenë kryer punën e tyre për të pastruar virusin, antitrupat mbeten në trup për një periudhë kohore, duke formuar një pjesë të kujtesës imune. Nëse ajo që ata kërkojnë gjendet sërish në trup, ata mund të ndërmarrin sërish veprime.

Trajtimi i ri, AZD7442, përdor antitrupa të veçantë të quajtur monoklonal. Këto janë antitrupa të prodhuar në laborator që imitojnë mbrojtjen natyrale të trupit – në këtë rast ata imitojnë përgjigjen e sistemit imunitar në rastin e COVID-19.

Zhvillimi artificial i antitrupave për të luftuar sëmundjet nuk është një teknikë e re. Kjo teknologji tashmë po përdoret për të trajtuar shumë sëmundje, duke përfshirë leuçeminë, kancerin e gjirit dhe lupusin. Kjo nuk është hera e parë që përdoret teknika për COVID.

AZD7442 është një koktej i dy antitrupave monoklonal – tixagevimab dhe cilgavimab – i krijuar për të reduktuar ashpërsinë e një infeksioni të virusit SARS-CoV-2 dhe për të parandaluar sëmundje të rënda. Këto dy janë të lidhura me pjesë të ndryshme të proteinës spike të virusit, e cila është në sipërfaqen e saj të jashtme dhe përdoret nga virusi për të infektuar qelizat. Aderimi në këto proteina mendohet se i jep ilaçit efektin e tij, pasi parandalon që virusi të hyjë në qeliza dhe të riprodhohet.

Dy antitrupat monoklonale në koktej bazohen në antitrupat e marrë nga pacientët që i mbijetuan COVID-19. Shkencëtarët morën mostra gjaku nga pacientët dhe nga qelizat e izoluara të sistemit imunitar të quajtura qelizat B, të cilat janë fabrikat e antitrupave të trupit të njeriut. Më pas ata proliferuan qelizat B në laborator dhe i përdorën ato për të prodhuar sasi të mëdha të dy antitrupave.

Kohëzgjatja e antitrupave monoklonale

Dallimi kryesor midis kësaj dhe terapive të tjera të bazuara në antitrupa është se në AZD7442 antitrupat janë modifikuar për të qëndruar në trup më gjatë. Studimet që përdorin antitrupa të ngjashëm të modifikuar kundër një virusi tjetër – virusi sincicial respirator – kanë treguar se kjo qasje ofron mbrojtje afatgjatë, ku antitrupat e modifikuar janë tre herë më rezistent se antitrupat konvencionalë. Shpresohet që një dozë e vetme e AZD7442 mund të sigurojë 12 deri në 18 muaj mbrojtje kundër COVID-19 të rëndë, megjithëse do të duhet të presim dhe të shohim saktësisht se sa zgjat mbrojtja.

Prova përkatëse e fazës 3 hetoi efektivitetin e trajtimit kur u administrua pacientëve të infektuar me SARS-CoV-2. Studimi ekzaminoi 822 pjesëmarrës të cilët ishin mbi 18 vjeç. Vetëm 13% ishin të moshës 65 vjeç ose më të vjetër, por 90% kishin kushte shëndetësore që i vendosnin në rrezik të lartë për COVID-19 të rëndë, si kanceri, diabeti, obeziteti, sëmundjet kronike të mushkërive ose astma, sëmundjet kardiovaskulare ose një sistem imunitar i dobësuar. Rezultatet e testit tregojnë se nga 407 personat që morën AZD7442, 18 zhvilluan COVID-19 të rëndë ose vdiqën, krahasuar me 37 nga 415 personat që morën placebo. Kjo sugjeron që ata në grupin AZD7442 kishin 50% më pak gjasa për të zhvilluar COVID-19 të rëndë sesa ata që merrnin placebo. Testi shqyrtoi gjithashtu pacientët që morën trajtim shpejt – domethënë brenda pesë ditëve nga fillimi i simptomave. Në këtë grup, AZD7442 uli rrezikun e sëmundjeve të rënda ose vdekjes me 67%, duke sugjeruar që trajtimi i hershëm me AZD7442 ofron mbrojtje më të madhe.

Këto rezultate sugjerojnë se AZD7442 mund të jetë një mjet i vlefshëm për pacientët që kanë nevojë për imunitet të menjëhershëm ndaj COVID-19, siç janë ata që nuk i janë përgjigjur vaksinave për shkak të një sistemi imunitar të dobësuar ose grupeve të tjera me rrezik të lartë. Megjithatë, nevojiten më shumë detaje mbi karakteristikat e pacientëve që kanë marrë dhe nuk kanë përfituar nga ilaçi, për të kuptuar plotësisht se kush do të përfitojë më shumë nga marrja e këtij trajtimi.

Kur merret parasysh se sa i dobishëm mund të jetë AZD7442, është e rëndësishme të merret parasysh se kur do të jepet trajtimi gjatë rrjedhës së sëmundjes. Për shumë njerëz, sëmundja serioze COVID-19 nuk shkaktohet nga riprodhimi i vetë virusit, por nga sistemi imunitar kur reagon me tepricë. Kjo do të thotë që për të parandaluar sëmundje të rënda, medikamente të tilla si AZD7442 duhet të jepen herët, përpara se të fillojë përgjigja mbi-imune. Nëse një trajtim jepet ngadalë, si ai i drejtuar drejtpërdrejt te virusi, nuk ka gjasa të ofrojë shumë përfitime (në krahasim me ato që mund të kontrollojnë inflamacionin dhe mbitensionin imunitar, të tilla si dexamethasone ose tocilizumab).

Diçka që mund të ndihmojë në zbatimin në kohë të trajtimit është fakti se ai duhet vetëm të injektohet në një muskul, në vend që të administrohet në mënyrë intravenoze. Kjo do të thotë se mund të administrohet pa u shtruar pacientë në spital. Megjithatë, trajtimet me antitrupa monoklonale janë të shtrenjta dhe kostoja e AZD7442 ende nuk është zbuluar. Kjo mund të parandalojë që ilaçi të ketë një ndikim të madh në mbarë botën, duke supozuar, natyrisht, që efektet e tij n
Këtë e pëlqejnë %d blogues: