Ja sa emigrantë jetojnë në Greqi, të ardhur nga 150 vende!

1109

Më shumë se 577,000 emigrantë të ligjshëm nga rreth 150 vende të ndryshme të origjinës jetojnë në Greqi.

Sipas të dhënave nga Forumi i Imigracionit, i cili thekson nevojën urgjente për një politikë të mirëfilltë të emigracionit për refugjatët dhe emigrantët, pesë komunitetet më të populluara emigrante janë shqiptarët (401.402), ukrainasit (19.850), gjeorgjianët (19.196), pakistanezët (16.964) ) dhe rusët (15.207).

Disa të dhëna

210.167 emigrantë kanë leje qëndrimi afatgjatë. Nga këto, vetëm 18,500 janë vendosur nën statusin e rezidentit afatgjatë, duke siguruar mbrojtje më të madhe dhe trajtim të barabartë me qytetarët e BE. (Raport i vitit 2016)

Rreth 100,000 emigrantë janë në një lloj të pasigurtë në leje qëndrimi. Nga këto, 25,000 kanë një leje qëndrimi për arsye të jashtëzakonshme. Shumë prej tyre kishin humbur të drejtën e tyre për qëndrim të ligjshëm në të kaluarën dhe tani u jepet mundësia për legalizimin e tyre nëse ato zbatohen për administratat e decentralizuara.

Rreth 131,000 emigrantë janë të mitur. Shumë prej tyre kanë të drejtë të marrin një leje qëndrimi të gjeneratës së dytë, kur të mbushin moshën sipas legjislacionit në fuqi. Ata gjithashtu kanë të drejtën të fitojnë shtetësinë greke para dhe pas moshës madhore. Përafërsisht 33,000 kanë kaluar moshën 60 vjeç, ndërsa 77,868 janë midis 50 dhe 59 vjeç

Një në shtatë banorë të globit është një emigrant, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin.

Siç është cekur në një mesazh mbi Ditën Botërore të Emigrantëve, Drejtori i Përgjithshëm i IOM-it, William Lacey Swing, “Migrimi duhet të veprojë si një zile për përgatitje dhe jo për panik. Nuk ka kuptim të shprehim pikëllimin, zhgënjimin ose fajin tonë. Duhet të pranojmë se imigrimi është tendenca më vendimtare e kohëve tona. Sot ne jemi në mes të një revolucioni të vërtetë demografik. Varet nga ne që ta menaxhojmë atë për të mirën e të gjithëve “./focusnews.al/

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: