Këshilli i Evropës : Të drejta njerëzore për refugjatët në Itali

489

Dunja Mijatovic, Komisioneri i Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, i ka bërë thirrje Italisë të mbështesë të drejtat njerëzore të refugjatëve në një letër të hapur të datës 31 janar drejtuar Italisë Kryeministrit ajo deklaron se është “thellësisht i shqetësuar” për “disa masa e fundit” të marra në vend.

Letra e Dunja Mijatovic drejtuar Kryeministrit italian Giuseppe Conte është dy faqe e gjatë. Mijatovic, vetë një ekspert në ligj, përcakton shqetësimet e saj rreth asaj se si disa aspekte të Italisë ashtuquajturës “Dekretit të Sigurisë”, e cila u bë ligj në nëntor 2018, do të mund të ndikojnë në të drejtat e njeriut. Dekreti ka të bëjë me mbrojtjen ndërkombëtare, imigracionin dhe sigurinë publike. Mijatoviç : “Siç thashë në kohën e miratimit të tij, kjo pjesë e legjislacionit ngre disa shqetësime nga perspektiva e të drejtave të njeriut në fushën e azilit dhe migrimit”. Ajo specifikon se ajo do të “donte të përqëndrohet në pranimin e azilkërkuesve dhe përfituesit e mbrojtjes, si dhe për të përsëritur nevojën e shpëtimit të jetëve në det dhe marrjen e azilkërkuesit dhe emigrantët që vijnë në brigjet e Italisë.”

Mijatoviç i kërkon qeverisë së Conte që të sqarojë “çfarë lloj zgjidhjesh alternative për pritjen që qeveria juaj pret të ofrojë”. Deri më tani, përgjigja e drejtpërdrejtë nga qeveria italiane duket se nuk është bërë publike.

Në nëntor 2018, megjithatë, Salvini dërgoi një mesazh të qartë Mijatoviç për të njëjtën temë, duke iu përgjigjur shqetësimeve të saj të ngritura rreth miratimit të ligjit që mban emrin e tij. Ai tha se, në përgjigje të Komisionerit duke thënë se “Security Dekreti ‘do të sjellë pasiguri”, sipas mendimit tim, ajo nuk ka as lexuar [dekretin]. Ajo është vetëm duke folur për veten dhe jo për shumë të tjerë. Dhe ajo është një përfaqësues i ato institucione evropiane të cilat ne do të donim të ndryshonim “.

Salvini ka kundërshtuar duke thënë se për njerëzit në ato institucione evropiane, “ju jeni injorant, keni shumë paragjykime [kundër këtij dekreti]. së pari, sepse ne të gjithë e dimë se kanë disa probleme të vogla me të drejtat civile, liritë dhe të drejtat e njeriut “.