BE dhe Mali i Zi nënshkruajnë marrëveshjen për menaxhimin e kufirit

492

Bashkimi Evropian ka nënshkruar një marrëveshje me Malin e Zi për menaxhimin e kufirit të flukseve të migrantëve në Ballkan, kjo është marrëveshja e pestë në Ballkan.

Agjencia kufitare e BE Frontex ka nënshkruar një marrëveshje me Malin e Zi për operacione të përbashkëta në menaxhimin e majave të migracionit dhe kufijve të jashtëm të BE. Lajmi u njoftua nga Komisioneri i BE për Migracionin Dimitris Avramopulos dhe Ministri i Brendshëm i Malit të Zi Mevludin Nuhodzic.

Marrëveshja parashikon praninë e ekipeve Frontex në territorin e Malit të Zi. “Është një tjetër hap i rëndësishëm në bashkëpunimin tonë për sigurinë”, tha Avramopoulos. Ai tha se Mali i Zi do të mbetet përgjegjës për mbrojtjen e kufijve të saj, por Frontex mund të ndihmojë autoritetet lokale, veçanërisht në menaxhimin e majave në rrjedhat e migrantëve. Ai tha se Podgorica është “një pjesë e familjes së BE dhe kjo marrëveshje është një provë e mëtejshme për këtë”.

Nuhodzic tha se marrëveshja do të kontribuojë në përmirësimin e sigurisë në kufi dhe në luftën e përbashkët kundër emigracionit të paligjshëm. “Sot ne forcojmë më tej bashkëpunimin tonë”, tha ai. “Ne jemi duke siguruar një fluturim më efikas kundër krimeve ndërkufitare,” tha ai, duke shtuar se Mali i Zi është plotësisht i angazhuar ndaj politikave të BE të sigurisë.

Marrëveshja e së martës është e pesta që do të nënshkruhet midis Frontex dhe një vendi të Ballkanit Perëndimor. Midis verës 2018 dhe fillimit të vitit 2019, u nënshkruan marrëveshje të ngjashme me Shqipërinë, Maqedoninë, Serbinë dhe Bosnjën. I vetmi vend në rajon pa një marrëveshje të tillë është Kosova. Marrëveshja me Malin e Zi tani do të shkojë përpara për miratim nga Parlamenti Evropian dhe do të hyjë në fuqi pasi Brukseli dhe Podgorica të përfundojnë procedurat e nevojshme ligjore.