Kinezi 256 vjeç përpara se të vdesë thyen heshtjen dhe zbulon sekretin e jetës së tij!

3273

Li Ching Yuen, një njeri që ka jetuar 256 vjet! Dhe kjo nuk është as mit, as krijim i imagjinatës.

Sipas të dhënave zyrtare, botanisti Li Ching-Yuen ka lindur në Kinë në vitin 1677 (edhe pse ai pohoi të ketë lindur në 1736.

Gjatë gjithë jetës së tij të gjatë, ai ushtroi shumë në barëra, botanizëm dhe artet marciale. Në vitin 1930, New York Times botoi një artikull në të cilin u pulikuan dokumentet zyrtare të qeverisë kineze. Këto dokumente, që datojnë në 1827, zyrtarisht përgëzuan ditëlindjen e 150-të të Li Ching-Yuen. Më vonë dokumentet, që datojnë në 1877, përfshinin urime zyrtare për 200 vjetorin e tij. Li filloi karrierën e tij si botanist në moshën 10 vjeçare dhe për rreth 40 vjet kishte një dietë të përbërë kryesisht nga herbs, gotti beri, Lingzi, xhensen e egër, He Shoo Wu, Gotu Kola dhe verë orizi. Ai vazhdoi këtë për 100 vitet e ardhshme të jetës së tij. Në moshën 71-vjeçare, në vitin 1749, ai hyri në ushtrinë kineze si një trajner i arteve marciale. Ai ishte një anëtar i preferuar i komunitetit të tij dhe thuhet se u martua 23 herë dhe u bë babai i 200 fëmijëve më pas. Por teorikisht ai nuk ishte ende njeriu më i vjetër që ai e dinte!

Përveç kësaj diete sekrete, çfarë tjetër mund të mësojmë nga jetëgjatësia e tij?

Pak para se të vdiste, ai tha: “Unë kam bërë atë që po bëja për këtë botë.” A mund të ishin këto fjalë të fundit ndonjë tregues të sekretit më të madh të botës? Në botën perëndimore, ata na mësojnë se të moshuarit është diçka që ne duhet të mposhtim me teknologji dhe ilaçe të veçanta.

Sekreti i tij:

Kur e pyetën se çfarë ishte sekreti i tij, ai u përgjigj: “Kini një zemër të qetë, uluni si breshka, ecni si pëllumbat dhe fleni si qentë”. Këto ishin këshillat e dhëna nga Li për Wu Pei-fu, kryekomandanti, i cili e mori Liun në shtëpinë e tij për të mësuar sekreti i rinisë së tij. Li kishte mësuar të qëndronte i qetë dhe në kombinim me teknikat e frymëmarrjes, ai kishte përmbushur atë që ai e imagjinonte të pamundur. Natyrisht, dieta e tij duhet gjithashtu të ketë luajtur një rol të rëndësishëm. Por është e mahnitshme që ai i atribuon jetëgjatësinë e tij gjendjes së tij të mendjes.

Pse është kaq e vështirë të besosh?

Me jetëgjatësinë në botën perëndimore në 70-85 vjeç, ideja e jetesës 100 vjeç duket ekstreme në vetvete. Ideja e jetesës për 200 vjet duket shumë e dyshimtë. Por pse nuk mendojmë se njerëzit mund të jetojnë kështu?

Por ne duhet të kujtojmë se ka disa njerëz në botë që nuk punojnë tetë orë ose më shumë, nuk duhet të merren me ankthin e borxhit, nuk marrin frymë ajër të ndotur dhe ushtrojnë rregullisht gjimnastikë. Ata nuk hanë sheqer ose miell ose ushqime të tjera që përmbajnë pesticide dhe insekticide. Ata nuk kanë dietën amerikane. Ata nuk hanë ushqime të yndyrshme, të ëmbla dhe të modifikuara gjenetikisht. Asnjë antibiotikë. Nuk ka alkool dhe duhan. Jo vetëm që nuk hanë ushqime që janë të këqija për trupin, por hanë barëra që ngopin dhe nxisin trupin në tërësi. Ata gjithashtu kalojnë kohën e lirë në natyrë, me meditim dhe ushtrime frymëmarrje, të cilat e bëjnë të mirë trupin tonë, shpirtin tonë dhe shëndetin tonë emocional. Ata nuk përfshihen në shumë gjera, flenë shumë dhe shpenzojnë shumë kohë në natyrë dhe në diell. Imagjinoni një jetë të tillë në male. Ne besojmë se nëse bëjmë gjithçka që dimë që do të na sjellë dobi, 100 vjet nuk do të ishte ekstreme. Kur ne jemi mirë në trupin tonë, kush e di se sa do të jetojmë!
Këtë e pëlqejnë %d blogues: