Konflikti Merkel- Trump për suficitin tregtar gjerman

Bota

Kancelarja gjermane Angela Merkel dje reaguar nga kritika lidhur me suficitin tregtar të Gjermanisë nga ana e presidentit amerikan Donald Trump, i cili duke folur në zyrtarë të lartë të BE-së tha që Berlini sillet “shumë keq” për sa i përket tregtisë gjermane, se makinat e prodhuara në Gjermani kanë shitur shumë makina në SHBA.

Merkel u tha gazetarëve se i ka shpjeguar presidentit Trump gjatë seancës së G7 në Sicili, se teprica e tregtare aktuale për arsye të cilat Gjermania nuk është pjesërisht në gjendje të kontrollojë, ndërsa theksoi gjithashtu se investimet direkte gjermane në SHBA të hapin dhjetëra mijëra vende pune.

Të dy udhëheqësit ranë dakord që të formojnë një grup të përbashkët pune për të shkëmbyer informacion mbi marrëdhëniet dypalëshe të tregtisë, një hap i cili sipas zyrtarëve gjermane ka objektivin për të parandaluar ndonjë veprim ndëshkues nga ana e Uashingtonit të jetë për shkak të një tablo të paplotë.

Të dy udhëheqësit prekën këtë çështje përsëri , media gjermane dje njoftoi se Trump ka kritikuar ashpër praktikën gjermane në një takim privat që pati të enjten me presidentin e Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker dhe Presidenti i Donald Këshillit Evropian Tusk.

Revista Der Spiegel shkruan se Trump i tha Juncker dhe Tusk: “shihni të gjitha këto miliona makina që shesin në SHBA. Është e tmerrshme. Ne do t’i ndalim. “

Peter Navarro, këshilltar i Trump për çështjet ekonomike, ka dënuar në mënyrë të përsëritur Berlinin dhe ka argumentuar se Gjermania ul artificialisht kursin e këmbimit të euros, të cilin qeveria gjermane refuzon, duke theksuar se forca e monedhës është përcaktuar kryesisht nga politikat e pavarur Banka Qendrore Europiane. Suficiti i tregëtisë gjermane , e cila ka arritur rekord të lartë në vitin 2016, në 253 miliardë euro, duke shkaktuar tensione brenda BE-së, me partnerët e Berlinit për të nxitur qeverinë gjermane që të bëjë më shumë për të stimuluar kërkesën e brendshme.

SHBA regjistroi 64.9 miliardë dollarë kundër deficitit tregtar gjerman në 2016, sipas të dhënave të qeverisë. Megjithatë, ky deficit është ulur krahasuar me atë të vitit të kaluar 74.8 miliardë $. Sulmet e presidentit Trump kundër automakers gjermane po bëjnë çudi për shumë njerëz, sepse kompani të tilla si BMW, Daimler , ose-Volkswagen dhe rivalët e tyre japoneze kanë  ndërtuar makinat e tyre në fabrika në territorin e SHBA. Konsumatorët amerikanë kanë blerë rreth 846 000 makina gjermane private dhe furgona në vitin 2016, sipas shifrave të hartuara nga kompania AUTODATA specializuara. Ky numër përfaqëson rreth 4.8% të shitjeve totale e automjeteve në SHBA vitin e kaluar.