Ajsbergut në Antarktidë që “rrjedh gjak”

Shkencë

I zbuluar në vitin 1911 nga një gjeo-shkencëtar. Ishte një vend shumë i veçantë. Diçka që nuk shihet çdo ditë, madje edhe në pjesët më ekstreme të botës, të tilla si Antarktidë. Thomas Griffith Taylor është habitur kur pa një ajsberg të madh të “rrjedh gjak”!

Komuniteti shkencor filloi të eksplorojë këtë vëllim akulli, në mënyrë për të parë pse herë pas here e sheh ujin e kuqe. Zgjidhja ishte e thjeshtë: Ky fenomen u krijuar kur oksid hekuri i pranishëm në ujë është kontaktuar me oksigjenit në ajër.

Por kjo ishte një pjesë e misterit. E dyta ishte kur erdhi në mënyrë të pasur hekur-ujë. Pas shumë e shumë vitesh, shkencëtarët kanë qenë në gjendje të japin shpjegim, që zbuluan, sipas Popular Science, që për të gjithë është përgjegjës, një rezervuar më uje deti në bazën e ajsbergut.

Në këtë mënyrë ata kanë zgjidhur misterin e ajsbergut që “rrjedh gjak”, por shkencëtarët besojnë se kanë shumë më shumë për të mësuar nga ky vëllim i madh akulli.

“Është shumë e rëndësishme për të kuptuar në atë moment dhe në atë shpejtësi pllaka e akullt dhe ajsbergët do të rriten me ndryshimet klimatike”, thotë Jessica Badgeley, profesor në Kolorado College si dhe vuri në dukje si duke u rritur temperatura në planet, më shpesh ju do të shihni të “rrjedh gjak” në ajsbergët.