Kotzias: Për herë të parë, ne po zgjerojmë zonën bregdetare, po shkembejme te drejtat tona, po rritim Greqinë…!

780

Ndërhyrja e tij e parë publike, pas dorëheqjes së tij nga Ministria e Punëve të Jashtme, po zhvillohet aktualisht në Heraklion, Kretë, Nikos Kotzias midis te tjerave tha se:

“Për herë të parë, ne po zgjerojmë zonën bregdetare. Ne e rritim Greqinë për këtë, ata lëkunden. Ne shtojmë një zonë si Thesalisë … Ne po shkëmbejmë të drejtat tona.

Nuk  kemi bërë ndonjë tërheqje për Turqinë, sepse për nomenklaturën që fqinji ynë të jetë nën ndikimin turk? A duam ta ndajmë atë dhe të shkojmë gjysmën në Turqi dhe gjysmën tjetër në Shqipëri? Ne duhet ta heqim celsin turk.

Duke iu referuar çështjes së Maqedonise: “A duam një ndarje të vendit fqinj, siç dëshirojnë disa njerëz – dhe unë do të flas kur të vijë koha – ose bashkëjetesë dhe zhvillim paqësor në Ballkan?”.

Ish ministri i jashtëm ka filluar fjalën e tij duke bërë një përmbledhje të shkurtër të mandatit të tij. Ai tha se Perëndimi është në një prirje rënëse dhe se Kina po rritet me shpejtësi pasi aktualisht ka 2/5 të prodhimit botëror.

Kërkohet një politikë e jashtme shumëdimensionale, për Qipron: Negocimi i ardhshëm do të fillojë nga një pozitë më e mirë Çështja e sigurisë dhe garancive është ngritur dhe tani Qiproja ka përmirësuar pozicionin e saj. “

“Në të njëjtën drejtim po punojmë edhe për Shqipërinë. Kemi bërë një paketë marrëveshje me Shqipërinë dhe ne kemi bërë tashmë pas 77 vjetësh , gjetëm heshtrat e heronjve tanë dhe i varrosëm. “

“Nuk është e gjitha Maqedonia greke. Nuk mund t’i injorojmë traktatet ndërkombëtare. Me traktatin e vitit 1913, ai u nda në thelb në katër pjesë

Ne ia dolëm të ndryshonim emrin e tyre nga “Maqedonia” në “Maqedonia Veriore” dhe poshtë të gjitha simbolet e papërgjegjshmërisë dhe librat e tyre. Nuk është e gjitha Maqedonia greke”, tha ai në një pikë tjetër në fjalimin e tij dhe sqaroi: “Nuk mund t’i injorojmë traktatet ndërkombëtare. Me traktatin e vitit 1913, ai u nda në thelb në katër pjesë dhe tha se i duhej që vendi të investonte në arsim. Demokracia minohet kur nuk luftoni korrupsionin. Ajo është e dëmtuar kur hapni gojën për të shitur bukurinë dhe zgjuarsinë. Por patriotizmi kërkon përgjegjësi dhe seriozitet dhe kërkon një lëvizje kundër degjenerimit dhe atyre që kërcënojnë dhe shantazhojnë”.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: