Kreditë e këqija për shtetet anëtare të Eurozonës arritën 944 miliardë euro

Ekonomi

Tetë vjet pas shpërthimit të krizës së borxhit të eurozonës, industria bankare evropiane nuk ka arritur të heqë qafe një vëllim të madh të kredive të këqija prej 944 miliardë euro.

Kreditë e këqija e bëjnë të pamundur dhënien e kredive të reja për bizneset dhe familjet. Shumica e kredive të pasigurta janë grumbulluar në vendet anëtare që kanë pësuar më shumë nga kriza e borxhit të Eurozonës, si Italia, Greqia, Spanja dhe Qiproja. Për shkak se ekonomitë e tyre u zhytën në recesion dhe çuan në papunësi të lartë, ekonomitë familjare dhe bizneset nuk ishin në gjendje të përmbushnin detyrimet e tyre, ndërsa strategjia e “keqbërësve” u përkeqësua.

 

Problemi mbetet veçanërisht i mprehtë në Greqi, i cili nuk ka lënë ende programin e kreditimit dhe mbikëqyrjen e kreditorëve të saj. Kreditë me probleme në Greqi janë vlerësuar në 112.3 miliardë euro dhe pasqyrojnë 50% të aktiveve të bankës, sipas të dhënave zyrtare të Bankës Qendrore Evropiane (BQE). Në Qipro kreditë e këqija  përbëjnë gjysmën e aktiveve të bankës, me vlera totale e tyre qëndroi në 19.5 miliardë euro, sipas të dhënave zyrtare BQE për tremujorin e dytë të vitit 2017.

Italia është ende në krye të listës së shteteve anëtare me kreditë më më shumë të këqija . Ato vlerësohen në 224.2 miliardë euro dhe përbëjnë 25% të aktiveve të bankave italiane. Në Francë, kreditë e kuqe arrijnë në 142.2 miliardë euro dhe përbëjnë vetëm 5% të aktiveve të bankave të saj.

Spanja renditet e treta, e cila ka huazuar rreth 40 miliardë euro nga Brukseli për të ristrukturuar bankat e saj para më 2012. Ajo është gjithashtu një nga shtetet anëtare të euro zonës ku rregullat e unionit bankar u aplikuan vitin e kaluar, me lidhjen Banco Popular përpara se ajo të shitet në Santander për një euro.

Qeveritë e Shteteve Anëtare me shumicën e kredive me probleme kanë qenë në mëdyshje gjatë gjithë viteve të mëparshme për të siguruar një zgjidhje drastike. Kostoja politike e luftimit të kësaj çështjeje të rëndësishme bankare ka implikime sociale për shkak të recesionit të thellë në vendet e Evropës Jugore dhe papunësisë së lartë që vazhdon të ekzistojë pavarësisht rikuperimit të vazhdueshëm. Sot, investitorët në bankat evropiane janë të zhgënjyer. Megjithëse kreditë me probleme kanë rënë me 280 miliardë euro që nga fundi i vitit 2014, ato mbeten një problem serioz që bankat duhet të adresojnë drejtpërdrejt, theksoi Banka Qendrore Evropiane.