Merkel : Mirë se vini në Berlin zoti kryeminister i Maqedonise

790

Për zgjidhjen e çështjes së emrit IRJM ishte vendosur nga kancelarja gjermane Angela Merkel, gjatë deklaratave të përbashkëta të Kryeministrit të Maqedonisë Zoran Zaev. Në të njëjtën kohë kancelarja gjermane megjithatë theksoi se presionet në negociatat sjellin më shumë dëm sesa ndihmë, dhe shprehu besimin të dy qeveritë. Zonja Merkel vuri në dukje se kompromiset janë gjithmonë të dhimbshme, por gjithashtu duhet të jenë të realizueshme.

Ndjesi të shkaktuara nga adresën e bërë nga zonja Merkel Z. Zaev tha: “Unë e mirëpres në Berlin kryeministrit maqedonas.”

“Qëndrimi im është zgjidhja e problemit. Dhe presioni më shpesh në negociata nuk është shumë i dobishëm. Kam përshtypjen, shumë kohë më parë për herë të parë që të dyja palët kanë një interes në zgjidhjen e kësaj çështjeje dhe kjo është një gjendje të mirë. Dhe përndryshe unë mendoj se ju e dini që deklaratat publike ndonjëherë mund të dëmtojnë më shumë sesa të jenë të dobishme. Dhe unë besoj në të dy anët që do të trajtojë një dëshirë për të zgjidhur këtë problem me kujdes të madh dhe vëmendje. Të gjithë duhet të dinë se çfarë mund të bëjë gjithmonë kompromise të dhimbshme, kjo nuk e di jetën e tij politike. Çfarëdo kompromisi që bëni është gjithmonë e dhimbshme, por gjithashtu duhet të jetë e mundshme. Arti i lartë diplomatik është për të gjetur “vrimë të gjilpërës”, dhe kjo duhet të bëhet në besimin se në konferencat e shtypit, “tha zonja Merkel, duke iu përgjigjur një pyetjeje në cilën anë beson se presioni duhet të vihet në zgjidhje.

Nga ana e tij, kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev ka deklaruar synimin e qeverisë së tij për të marrë përgjegjësitë e veta të ndara nga zbatimi i reformave dhe zgjidhjen e çështjes së emrit për të arritur pranimin e vendit në BE dhe NATO.

Siç vuri në dukje nga Z. Zaev Maqedonisë “i kushton rëndësi të madhe për mbështetjen e Gjermanisë për qëllimet e saj strategjike, NATO dhe BE. Ne duhet të bëjmë punën pjesën tonë. Ne duhet të zbatojmë reforma intensive dhe të zgjidhim çështjen e hapur të emrit me Greqinë. Ky është një problem që ky vend ka me emrin tonë kushtetues. Këto janë delikate, çështje të vështira, por ne duam të sjellë rezultate dhe ne duam opozita dhe Presidenti i Republikës për të marrë pjesë në të, dhe me siguri do të luten dhe njerëzit për pëlqimin e tyre. “

“Asnjëherë më parë në dhjetë vitet e fundit ne kemi qenë aq afër një zgjidhje” për çështjen e emrit të Maqedonisë, u shpreh Kancelarja Angela Merkel  ku Berlini mund të kontribuojë për të inkurajuar të dyja palët që të ndërmarrin hapat e nevojshëm. Ajo shprehu gëzimin dhe lehtësim në faktin se qeveria ka sjellë çështjen lëvizshmërinë Zaev.

“Në vitet e fundit kemi diskutuar intensivisht herë pas here. Kur biseduam për Maqedoninë (sic) flisnim për çështjen e emrit. Më kujtohet ndër të tjera në samitin e NATO-s në Bukuresht, ku atëherë mundësia e integrimit të dështuar për shkak të çështjes së emrit dhe unë jam shumë i lumtur dhe lirohet se qeveria tani Zaev u kthye lëvizjen në bisedime.

Unë fola dje me Kryeministrin grek Alexis Tsipras. Të dyja palët afrohen me njëri-tjetrin. Problemi ende nuk është zgjidhur. Por, nga ana jonë kemi bërë shumë të qartë se ne duam një zgjidhje, dhe ku ne mund të ndihmojë dhe të kontribuojnë do të thirrje të dyja palëve negociuese për të marrë hapat e nevojshëm. Unë do të thoja se gjatë dhjetë viteve të fundit, një zgjidhje nuk ka qenë kaq afër sa tani dhe me siguri do të jetë shumë e bukur nëse vështirësitë e tanishme mund të tejkalohen. Kjo do të thotë shumë për vendin e Maqedonisë (sic) por edhe për Greqinë. Sepse ka disa konflikte në rajon dhe çdo konflikt që është zgjidhur, diçka të mirë, “tha zonja Merkel pas takimit me kryeministrin e Maqedonisë, Zoran Zaev.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: