Ministri grek Dendias: Turqia u bë shembull i instrumentalizimit të emigracionit

68

Mesazhi se “marrëdhëniet strategjike mes vendeve tona bazohen në bazat e qëndrueshme të parimeve tona të përbashkëta, si respektimi i së drejtës ndërkombëtare, ligji i detit, zgjidhja paqësore e mosmarrëveshjeve, ndalimi i përdorimit të forcës, ndalimi. për kërcënimin e përdorimit të tij “Dhunë dhe respekt për sovranitetin dhe të drejtat sovrane të të gjitha shteteve”, tha ministri i Jashtëm Nikos Dendias gjatë një konference për shtyp me ministrat e jashtëm të Greqisë, Qipros, Egjiptit dhe Francës.

Duke theksuar rëndësinë e Kuartetit, ai tha se takimi dëshmon ekzistencën e një dinamike të madhe që karakterizon marrëdhëniet mes të katër vendeve dhe vlerësoi se ai mund “edhe duke pasur parasysh mundësinë e rëndësishme të ofruar nga Presidenca franceze e BE-së, e cila 2022, për të krijuar një realitet tjetër në rajon, në shërbim të parimeve të stabilitetit, paqes dhe prosperitetit të popujve”.

Ministrat e Jashtëm të Greqisë, Qipros, Egjiptit dhe Francës diskutuan për sfidat dhe mundësitë e përbashkëta në rajonin më të gjerë, në Mesdheun Lindor, në Lindjen e Mesme, në Sahel, si dhe thellimin e bashkëpunimit të tyre në fusha strategjike, si p.sh. energjia, ekonomia, turizmi, ndërlidhja. Ata diskutuan gjithashtu çështje të tilla si përhapja e terrorizmit në Afrikë, imigracioni, aksesi në mallrat bazë si uji i Nilit.

Nikos Dendias theksoi se është për të ardhur keq që edhe pse kanë kaluar gati dy vjet nga takimi i tij i mëparshëm në Kajro, çështjet janë ende aktuale. “Sfidat me të cilat përballemi në Egje, në Mesdheun Lindor, në Libi janë të njëjta dhe emëruesi i përbashkët i shumicës së tyre mbetet Turqia. Ajo vazhdon të kërcënojë Greqinë me luftë dhe të shkelë sovranitetin dhe të drejtat tona sovrane, të pushtojë ilegalisht territorin e Republikës së Qipros, të shkelë të drejtat në zonat detare, të mbështesë Vëllazërinë Myslimane. Ai dha shembullin e instrumentalizimit të emigracionit, i cili tashmë gjen imitues në Bjellorusi. “Dhe ruan forcat ushtarake dhe mercenarët në Libi dhe këmbëngul në memorandumin inekzistent dhe të paligjshëm turko-libian,” tha ai.

Njëkohësisht ai ka sqaruar se takimi i sotëm nuk është takim kundër Turqisë. Në veçanti, duke iu drejtuar Turqisë, ai tha se “ne duam marrëdhënie të mira dhe një dialog konstruktiv, por sigurisht gjithmonë në kontekstin e së drejtës ndërkombëtare dhe të drejtës ndërkombëtare të detit”. Ai theksoi se “Ligji i OKB-së për Detin, “diçka që do të hapë horizonte të reja në marrëdhëniet tona”. Megjithatë Nikos Dendias vuri re se dita e sotme duket si një ëndërr e largët. “Ne kemi ende kërcënimin e luftës, okupimin, eksportin e mercenarëve, eksportin e dronëve, shkeljen e të drejtave të njeriut dhe burgosjen e gazetarëve”, shtoi ai.

Në të njëjtën kohë, ai shprehu besimin se solidariteti ndërmjet vendeve të rajonit është i domosdoshëm për të përballuar sfidat e përbashkëta për paqe, stabilitet dhe prosperitet.

Në fund, Nikos Dendias shprehu solidaritetin e Greqisë me Francën, Egjiptin dhe Qipron dhe shprehu mirënjohjen e vendit tonë për këto vende për mbështetjen e tyre gjatë krizës verën e kaluar.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: