Mitsotakis dhe Tsipras në favor të integrimit të Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë në BE.

413

Krerët e shteteve dhe qeveritë e shteteve anëtare të Bashkimit Evropian nuk arritën një marrëveshje dje për hapjen e negociatave të pranimit me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërisë.

Fituesi i madh duket se është Presidenti Macron, i cili ka arritur të imponojë pozicionin e tij ndaj homologëve të tij, madje edhe për Presidentin e Këshillit Evropian Donald Tusk dhe kancelaren gjermane Angela Merkel.

Kryeministri Grek Kyriakos Mitsotakis tha për  Politico: “Ne kemi thënë gjithmonë se duam t’i lidhim vendet e Ballkanit me BE. Ne jemi plotësisht të vetëdijshëm se nevojitet më shumë përparim në të dy vendet, por në parim e mbështesim këtë proces, në kushte të caktuara. ” Cilat janë këto procedura? “Ne duhet të jemi absolutisht të sigurt që Maqedonia Veriore i përmbahet dispozitave të marrëveshjes (me Athinën)”, tha ai.

Sa i përket Shqipërisë, ai bëri thirrje për mbrojtje më të mirë të pakicave. “Unë mendoj se duhet t’u dërgojmë një mesazh atyre vendeve që ata mund të shpresojnë, duke supozuar se janë përmbushur të gjitha kushtet … që ata një ditë do të bëhen anëtare të familjes Evropiane.”

Politico thekson se ndërsa Mitsotakis kundërshtoi marrëveshjen me Maqedoninë Veriore, e cila u lidh nga paraardhësi i tij Alexis Tsipras, ai ishte në marrëveshje me përpjekjen e fqinjit të tij për t’u anëtarësuar në BE në një moment dhe kritikoi në detaje përparimin e bërë, megjithëse dhe nuk kundërshton përgjithësisht zgjerimin e BE-së.