Mitsotakis mesazh për migrantët: Ata që nuk kanë të drejtë për azil të kthehen

697

Kyriakos Mitsotakis, kreu i partisë Demokracia e Re e qendrës së djathtë, fitoi zgjedhjet e përgjithshme të dielën më 7 korrik, me 39.9 përqind të votave kundër SYRIZA, partisë së Alexis Tsipras, i cili vendosi vendin për katër vjet, ka dhënë një revistë në revisëtën franceze Nouvel Observateur. Midis të tjerash ai ka dolur edhe për një menaxhim të emigracionit të paligjshëm që ka të bëjë me sigurinë e vendit dhe kryesisht për ata emigrantë që kërkojnë azil.

Qeveria me reformat në ministri ka shkrirë Ministrine e Emigracionit duke ja kaluar ate Ministrise se Mbrojtjes…

“Greqia është ekonomia më e madhe në Ballkan. Ajo është gjithashtu një kufi i jashtëm i Evropës, kështu që duhet të ketë një fjalë në politikën evropiane të emigracionit dhe të mbrojtjes së kufijve … “” Fillimisht, menaxhimi i problemit të emigracionit nuk mund të bëhet vetëm nga Greqia.

Solidariteti evropian për këtë çështje nuk ishte i mjaftueshëm. Disa vende, veçanërisht vendet e Evropës Qendrore, kanë deklaruar se ky problem nuk ka të bëjë me to, ai ka të bëjë vetëm me shtetet në kufijtë e jashtëm të Evropës. Ne kemi nevojë për pjesëmarrjen e Evropës dhe ne mbështesim nismat e Komisionit për të zhvilluar një policë kufitare evropiane. Është gjithashtu e nevojshme të reformohet Rregullorja e Dublinit dhe të harmonizohen politikat e azilit të vendeve të BE. Por meqë kjo nuk është e realizueshme në të ardhmen e afërt, ne do të ndryshojmë politikën tonë kombëtare të azilit dhe ne do të thjeshtojmë procedurat për t’i bërë ato më të shpejta dhe më efektive. Kështu, ata që kanë të drejtën e azilit do të vazhdojnë të banojnë në Greqi dhe ata që nuk kanë këtë të drejtë do të kthehen në Turqi sipas marrëveshjes së BE-së me Turqinë”, ka theksuar Kyriakos Mitsotakis