Mitsotakis: Minoriteti në axhendën e lartë të dialogut me Shqipërinë

467

Kryeministri Kyriakos Mitsotakis u takua sot me një delegacion të Unionit Demokratik të Minoriteteve Kombëtare Helenike – Omonia Vasili Kajos, Partisë së Unionit për të Drejtat e Njeriut Vangjel Dule si dhe kreu i Omonias për Himarën Fredi Bejleri, raporton media e vendit fqinjë.

Gjatë takimit, të sotëm në Athinë përfaqësuesit e pakicës kombëtare greke prezantuan sfidat dhe problemet kryesore me të cilat përballen në Shqipëri.

Në takim, përfaqësuesit e pakicës kombëtare greke prezantuan sfidat dhe problemet kryesore me të cilat përballen anëtarët e pakicës në Shqipëri, duke theksuar çështjen e garantimit të ushtrimit të lirë të së drejtës së vetëvendosjes, si në kontekstin e legjislacionit të tij në fuqi, një ligj kornizë për mbrojtjen e minoriteteve në Shqipëri, i cili duhet të ishte miratuar tashmë, si dhe në kuadër të regjistrimit të planifikuar për vitin e ardhshëm në Shqipëri.

Pronat e Grekëve

Gjatë takimit u nënvizuan gjithashtu kriticitetin e zgjidhjes së çështjes së pronës, e cila ndikon drejtpërdrejt në aftësinë e anëtarëve të pakicave për të mbijetuar. Temat e tjera që u diskutuan, ishin arsimi dhe përdorimi i gjuhës greke, çështja e pensioneve greke, si dhe ndihma për grekët e pasiguruar, si dhe mbështetja për sipërmarrësit e rinj grekë të mërguar që dëshirojnë të bëhen aktivë në Shqipëri.

“Qeveria në anën e pakicës kombëtare Greke”

Kryeministri siguroi përfaqësuesit e pakicës etnike Greke se, qeveria greke do të jetë e vendosur në anën e tyre, duke theksuar se përparimi dhe prosperiteti i pakicës është një përparësi e rëndësishme dhe e lartë në axhendën e marrëdhënieve të Greqisë me Shqipërinë, në kontekstin e angazhimeve të Shqipërisë në kontekstin e perspektivës së saj evropiane.

Kryeministri grek iu referua posaçërisht takimit të tij të fundit me kryeministrin shqiptar Edi Rama, me të cilin ata ranë dakord të ndërmarrin përpara hapa konkrete, duke filluar me çështjet me të cilat përballet pakica dhe me synimin për zgjidhjen përfundimtare të të gjitha çështjeve të pazgjidhura në marrëdhëniet bilaterale.