Në 1953, Greqia fshin borxhin e Gjermanisë

1537

gjermania e vogelGreqia ka një borxh të madh, për nga madhësia e borxhit është baraz me 600 euro për çdo qytetarë të BE. Para 62 viteve më 27 Shkurt u nënshkrua në Londër nga Kostandino Karamanli marrëveshja për heqjen e borxhit gjerman. Me nënshkrimin e marrëveshjes për fshirjen e borxhit gjerman në Londër me 27 shkurt në vitin 1953 ekonomia gjermane pas luftës vë themelet e mëvonshme të ashtuquajtur “mrekulli ekonomike”, kështu thekson historiania gjerman Ursula Rompek – Giasinski nga Universiteti i Stuttgart:

“Marrëveshja e Londrës ka luajtur një rol të rëndësishëm në të ashtuquajturën mrekulli ekonomike të Gjermanisë. Mund të thuhet se pa anulimin e borxhit nuk do të kishte mrekulli ekonomike “.

H Gjermania nuk donte kursim dhe shlyerje të borxhit.

Rreth 70 vende kanë kërkesa kundër Gjermanisë që paraluftës dhe nga periudha e pasluftës. Borxhi i përgjithshëm i Gjermanisë arriti në rreth 30 miliardë marka. Vihet re se borxhi gjerman në 1953 përfaqësonte vetëm 23% të PBB-së. Sot borxhi grek është në 160% dhe ka vetëm shpresë dhe është shumë optimist se kjo do të reduktohet në 120%. Për Gjermaninë 1953, kthimi i kredive nuk ishte një opsion. E kundërta! Ekonomia gjermane e kishte nevojë për të holla të “të freskëta” për rindërtimin e vendit dhe të nxisë rritjen ekonomike. Pas negociatave të vështira, vendet kreditore ranë dakord për të anulluar 50% të borxhit, ndërsa pjesa e mbetur ishte e parashikuar për ristrukturim afatgjatë.

 Greqia bie dakord për fshirjen e borxhit gjerman

 Në mënyrë paralele, marrëveshja kishte krijuar kushtet Gjermanisë për t’u bërë fuqi eksportit. Për shkak se Gjermania ishte e detyruar për të shërbyer borxhin e saj vetëm në qoftë se ajo kishte fituar para nga eksportet. “Huadhënësit kishin interes dhe një nxitje për të blerë produkte gjermane”, thotë Jürgen Kaiser. Sipas mendimit të tij në funksion të një marrëveshje të ngjashme që mund të ndihmohej dhe Greqia, ku sipas tij, Greqia pak kohë para krizës ekonomike kishte shpenzuar miliarda për tanke gjermane.

“Nëse ne aplikojmë diçka të ngjashme me Greqinë atëherë gjermanët do të marrin paratë e tyre prapa vetëm në qoftë se kthejnë një tepricë në bilancin tregtar grek. Dhe grekët do të eksportojnë produktet dhe do të presin në hotelet turistët gjermanë derisa sa të shlyejnë armatimet e blinduara. “

Studiuesja Ursula Rompek-Giasinski thekson se, kjo nuk është e lehtë për të krahasuar me Gjermaninë e pasluftës me Greqinë e sotme. Megjithatë gjermanët, thotë ajo, nuk duhet të harrojnë negociatat me Greqinë, se dikur Gjermania ishte shumë borxhli dhe kishte nevojë për ndihmë. Sa më pas në Londër, Greqia i përkiste huadhënësëve dhe kishte pranuar se kishte fshirë borxhin me ish Gjermaninë Perëndimore.

gjermania e madhe

Burimi: THE HUFFINGTON POST

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: