Në të ardhmen, gazetat do të flasin … dhe do të dëgjojnë

Shkencë

Metoda e re, ndër të tjera, e ardhmja mund të çojë në një varietet të vertetë të aplikimeve, nga artopalanti që do të flasin si gazeta ku do të flasin … dhe do të dëgjojnë.

Pajisja është e pra dhënës, i cili është në mënyrë të hollë, fleksibël dhe gjithasht janë në gjendje të konvertojnë në fillim të energjisë mekanike në energji elektrike dhe energjia e dyte elektrik në pajisje. Studiuesit në State University në Michigan, drejtuar nga Nelson Sepulveda Profesor i Asociuar i Departamentit të Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike, bëri njoftimin e publikuar në revistën Nature Communications.

Në hapin e parë, në fund të vitit 2016 studiuesit kishin krijuar një nanogennitria (Feng) të hollë si një fletë, e cila është përdorur për të ushqyer me energjisë elektrike në një tastierë, një ekran me prekje dhe një llambë LED.

Tani, ata kanë shtrirë këtë teknologji, dhe kanë gjetur se i njëjti material i hollë dhe elastike mund të veprojë si një mikrofon (kapjen dridhjet mekanike të zërit dhe duke i kthyer në energji), dhe një artopalant (transformuar anasjelltas energjinë elektrike në energji mekanike në zë).