Gjethja që konverton dritën e diellit në lëndë djegëse

Shkencë

gjethja ne focusSistem i sofistikuar fotosintezës artificial. Ndoshta në të ardhmen nuk ka më nevojë për të bërë këtë në thellësinë e shpimit të tokës për të zbuluar naftë, gazi natyror dhe burime të tjera të energjisë. As për të mbjellur hapësira të mëdha të bimëve energjetike, për biokarburanteve që konkurrojnë me kulturat për ushqim.

Studiuesit në SHBA kanë zhvilluar një sistem të sofistikuar artificiale fotosintezë, pjesën e sipërme dhe të fotosintezës natyrore, e cila përdor panele për të lidhur energjinë diellore, të cilat mund të bashkohet me molekulat e ujit në hidrogjen dhe oksigjen. Pastaj, në një dhomë të veçantë, me ndihmën e baktereve që “hanë” hidrogjen, një katalizator metalike dhe dioksidit të karbonit, të prodhojë lëndë djegëse të pastër të lëngshme që nuk ndotin mjedisin me “gazrave serrë”.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori i energjisë Daniel Nosera në Universitetin e Harvardit, publikuar në revistën “Science”, e kanë quajtur sistemin e tyre “Bionic Leaf 2.0” (fletë Bionic), e cila është një evolucion i arritjeve të mëparshme njëjtin grup.

Studiuesit theksuan se, pavarësisht nga prodhimi i lëndëve djegëse të lëngëta, “të fletë Bionic” do të jetë në gjendje në të ardhmen për të prodhuar ndonjë molekulë me një karbonit me bazë, kështu që është një platformë biokimike me potencial të jashtëzakonshëm.

Sistemi i ri, i cili përmban një energji biokompatibel, si dhe shumë i përmirësuar në krahasim me fletë të mëparshëm të letrës katalizator Bionic e aliazh kobalt-fosfor, tani mund të konvertohet në diellore energjia biomasës me efikasitet prej 10%, krahasuar me vetëm 1% lashtat e energjisë janë rritur për këtë qëllim.