Një asteroid i madh do të kalojë pranë Tokës më 18 janar

Bota Shkencë

Një kalimi i tij i mëparshëm nga Toka ishte në vitin 1933 në një distancë prej 1.1 milion kilometrash, ndërsa orbita e saj rreth Diellit zgjat 1 vit e 7 muaj në kohën e Tokës dhe distanca prej tij varion midis 0.9 dhe 1.8 herë më shumë se distanca e Tokës nga Dielli.

Kalimi i tij i radhës nga Toka pritet në vitin 2105.

Asteroidi prej një kilometër (7482) 1994 PC1 do të kalojë Tokën pak më larg se sa mund të shihni me dylbi. Megjithatë, nëse keni një teleskop, përgatituni për një spektakël unik.

Asteroidi është gjithashtu më i madh se Burj Khalifa në Dubai dhe është një nga “asteroidët potencialisht të rrezikshëm” për shkak të madhësisë së tij dhe vizitave të rregullta në Tokë. Megjithatë, nuk ka arsye për shqetësim pasi asteroidi do të kalojë në një distancë prej 1.93 milionë kilometrash nga planeti ynë, pesë herë më larg nga distanca Tokë-Hënë, me një probabilitet të llogaritjes së gabuar prej vetëm 133 kilometrash. Kalimi më i afërt nga Toka do të bëhet më 18 janar, por do të jetë i dukshëm për teleskopët edhe nga java e ardhshme.

Tranziti i tij i mëparshëm nga Toka ishte në vitin 1933 në një distancë prej 1.1 milion kilometrash, ndërsa orbita e tij rreth Diellit zgjat 1 vit e 7 muaj në kohën e Tokës dhe distanca prej tij varion midis 0.9 dhe 1.8 herë më shumë se distanca e Tokës nga Dielli. . Kalimi i tij i radhës nga Toka pritet në vitin 2105.

Asteroidi do të lëvizë me 19.56 kilometra në sekondë dhe në qiellin e natës do të duket si një yll. Ata prej jush që kanë një teleskop mund të përdorin hartën e mëposhtme për ta drejtuar teleskopin në anën e djathtë të qiellit.

Burimi: Unboxholics