OKB: 3.7 milion fëmijë refugjatësh nuk shkojnë në shkollë

Bota

okb-ja per arimin

“Edukimi i refugjatëve lënë pas dore brutalisht”

Më shumë se gjysma e adoleshentëve dhe fëmijëve refugjatë në të gjithë botën nuk shkojnë në shkollë. Numri i tyre shkon rreth 3.7 milion, njoftoi të enjten Komisioneri i Kombeve të Bashkuara për Refugjatë (HCR). Nga gjashtë milion fëmijë refugjatësh në botë, 1.75 milionë nuk kanë qasje në arsimin fillor dhe 1.95 milion në arsimin e mesëm.

“Kjo është një krizë për miliona fëmijëve refugjatësh”, tha në një deklaratë kreu i HCR, italiani Filippo Grandi.

“Edukimi i refugjatëve është lënë brutalisht pas dore ,” shtoi duke i bërë thirrje udhëheqësve botërorë, të cilët do të takohen në javën e ardhshme të OKB-së, për një takim mbi emigracionin, mbi aksesin për këta fëmijë në arsim. Kombet e Bashkuara më 19 shtator do të organizojnë në Nju Jork takimin e parë për refugjatët dhe emigrantët. Më 20 shkurt, do të zhvillohet edhe në konferencën e donatorëve New York-ut,  kryesuar nga Presidenti i Shteteve të Bashkuara Barak Obama.

” Gjithashtu bashkësia ndërkombëtare është duke shqyrtuar se çfarë është mënyra më e mirë për të trajtuar krizën e refugjatëve, është e nevojshme për të menduar përtej nevojave të mbijetesës”, tha Grandi tha.

“Arsimi mundëson refugjatët pozitivisht të ardhmen e vendeve të azilit dhe vendet e tyre të origjinës, kur ata të kthehen”, vlerësoi ai. Fëmijët refugjatë janë pesë herë më shumë të rrezikuar më se fëmijët e tjerë…

 

Sipas HCR, numri i fëmijëve dhe adoleshentëve të moshës shkollore ka mbetur relativisht e qëndrueshme gjatë dekadës së parë të këtij shekulli, rreth 3,5 milionë. Që nga viti 2011, numri i tyre nuk pushon por rritet, me një normë prej 600,000 në vit.

 

Vetëm në vitin 2014, numri i refugjatëve të moshës shkollore është rritur me 30%. Rritja e tillë kërkon krijimin e 12,000 klasave të reja dhe gjithashtu për të gjetur 20.000 mësues të rinj çdo vit, sipas OKB-së.