Parashikime të tmerrshme: 1 miliardë njerëz do të vuajnë nga stresi i nxehtësisë

81

Çfarë është “stresi termik” dhe pse pritet të prekë kaq shumë miliona njerëz nëse temperatura rritet mbi 2 ° C.

Gati një miliard njerëz pritet të preken nga i ashtuquajturi “stres termik” nëse kriza klimatike rrit temperaturat globale me vetëm 2 ° C, sipas një studimi të publikuar nga Shërbimi Kombëtar i Motit të Britanisë në Samitin e Klimës Cop26. Shkencëtarët thanë se mund të ketë edhe një rritje 15-fish krahasuar me numrat e ekspozuar sot.

 

Qëllimi kryesor i Cop26 është të mbajë gjallë shpresën se temperaturat globale do të mbeten të kufizuara në 1.5 ° C, por disa nga pjesëmarrësit theksuan se ka ende shumë punë për të bërë për të arritur këtë.

Shërbimi Meteorologjik vlerësoi temperaturën e një llambë të lëngshme, e cila kombinon nxehtësinë dhe lagështinë. Sapo temperatura e llambës të arrijë 35 ° C, trupi i njeriut nuk mund të ftohet përmes djersës dhe kështu ekziston mundësia që edhe njerëzit e shëndetshëm të ulur në hije të vdesin brenda gjashtë orëve.

Për të arritur në këtë përfundim, Agjencia përdori si kufi të temperaturës prej 32 ° C një llambë të lëngshme, gjatë së cilës punonjësit duhet të pushojnë rregullisht për të shmangur lodhjen nga nxehtësia, për të paktën dhjetë ditë në vit.

Nëse këto përpjekje për t’i dhënë fund emergjencës klimatike dështojnë dhe temperaturat rriten me 4 ° C, gjysma e popullsisë së botës pritet të vuajë nga ky lloj stresi ekstrem i nxehtësisë.

Nxehtësia është efekti më i dukshëm i ngrohjes globale, me nxehtësinë ekstreme që është trefishuar në dekadat e fundit në shumë qytete në mbarë botën, sipas një studimi të fundit. Vetëm në verën e vitit 2020 në SHBA, më shumë se një e katërta e popullsisë vuante nga efektet e mbinxehjes, me simptoma të tilla si nauze dhe ngërçe.

Në të njëjtën kohë, të paktën 166,000 njerëz vdiqën për shkak të goditjes së nxehtësisë në të gjithë botën nga viti 1997 deri në 2017, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka paralajmëruar vazhdimisht shkencëtarët se vendi është “mjerisht i papërgatitur” për fenomenin, veçanërisht në zonat e cenueshme si spitalet dhe shkollat.

“Çdo nga efektet klimatike ka një pamje të frikshme për të ardhmen dhe hartat tona tregojnë se disa zona do të ndikohen nga faktorë të tjerë”, tha Andy Wiltshire, një shkencëtar i Agjencisë Meteorologjike Britanike.

Vendet më të prekura nga stresi i nxehtësisë janë tropikët, si Brazili, Etiopia dhe India, me disa zona që arrijnë edhe kufijtë e rezistencës së trupit të njeriut. Por të njëjtët shkencëtarë këmbëngulin se shumë shpejt mund të preken edhe pjesë të Evropës.

Megjithatë, sipas vlerësimeve të fundit, vendi në planet ku valët ekstreme të të nxehtit në të ardhmen do të shkaktojnë më shumë vdekje do të jetë fusha e Kinës veriore. Është një nga zonat më të dendura të populluara në botë dhe zona më e rëndësishme e prodhimit të ushqimit për këtë vend të madh.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: