Shkencëtarët japin alarmin: E pakthyeshme gjendja e zhdukjes së akullit në Arktik

Mjedisi

 Pasoja katastrofike për klimën në planet

Me efekte të paparashikueshme mjedisore dhe klimatike do të gjenden në të ardhmen e afërt njerëzimi, theksoi komuniteti shkencor që ka arritur në përfundimin se zhdukja e akullit në Arktik është një ” fenomen i pakthyeshëm.”

Temperatura mesatare në rajon është rritur nga dy gradë Celsius, të cilat kanë çuar në shpejtësi në shkrirjen masive të akullit, që mbulon për mijëra vjet nivelin e detit. Në 2016 janë regjistruar temperatura shumë më të larta edhe se sa vite si 1961 dhe 1990 që ishin më të të ngrohta në histori. Matjet nuk lejojnë për mendime optimiste, pasi temperaturat matura gjatë dimrit, ishin 8 ose 11 gradë Celsius më e lartë se mesatarja për sezonin.

“Kjo të shkaktojë ndryshim dramatik të klimës në hemisferën veriore dhe formimin e stuhive shumë të rrezikshme dhe të fuqishme”, tha një nga shkencëtarët e përfshirë në këtë studim. Një tjetër shkencëtar, megjithatë, tregon se akulli që po shkrin në Oqeanin Arktik, do të sjellë “pasoja shkatërruese” në klimën e Tokës, me situata të paparashikueshme, në një situatë që nuk është regjistruar ndonjëherë në historinë e njerëzimit.

Shkrirja në vetvete e akullit do të ketë në rritje të mëtejshme të temperaturës mesatare në Tokë”, kjo theksuar në rezultatet e studimit,  publikuar në revistën Nature Ndryshimet Klimatike, me nënshkrimin e Dr James Screens dhe Daniel Goupiliamson, të Universiteti Exeter. Shanset për rritjen e temperaturës mesatare në Tokë është e madhe, ndërkohë që, sipas llogaritjeve të shkencëtarëve, në fund të shekullit do të jatë rritur edhe tre gradë Celsius.