Parashikimi : 10-të hapa për t’u kthyer në dhrahmi

Greqi

dhrahmi e vogelAthinë  –  Procesi jashtë nga euro është mbështetur sipas studimeve të bankave, parashikon përsëri skenarin më të keq për “Grexit” që përbën me të vertetë një temë  të “nxehtë” të diskutimit. Bankat e mëdha të huaja kanë “ theksuar” disa herë skenarët e daljes të Greqisë nga euro deri tani dhe vazhdimisht në përshtatetje me kushtet e reja. Gazeta greke “Kathimerini” publikon këto burime, duke mbledhur studimet universitare të bërë për qëllime akademike, ose në emër të bankave shtetërore dhe qendrore për një mundësi të tillë.

Bazuar në këto,rezultojnë dhjetë hapa tranzicionit në nevojë ku si zgjidhje Greqia nuk do të ketë të holla për të vazhduar më tej,  medoemos të jetë jashtë euros dhe të “prerë” monedhën e vet. Duke zgjidhur problemet ligjore politike dhe procedurale, fillon procesi i tërheqjes nga zona euro dhe tranzicionin në një monedhë të re, p.sh.dhrahmi. Sipas gazetes “Kathimerini” hapat e ardhshëm janë si më poshtë:

 Hapi 1: Ngrirja në të gjitha bankat në euro.

 Hapi 2: Konvertohet të gjitha (depozitat dhe kreditë) e tjera në normën dhrahminë prej 1 Euro = 1 dhrahmi. Kjo vlen edhe për depozitat e bankave dhe kredive

 Hapi 3: Në nivelin politik mund të vendoset një “shkurtim” paraprak të borxhit të sektorit publik dhe privat. Teknikisht kjo bëhet me zhvlerësimin paraprak të dhrahmis para se të vihet shërbim.

 Hapi 4: Të ndalohet transferimi nga llogaritë e depozitave të reja në dhrahmi në llogaritë euro.

 Hapi 5: Pagat, çmimet e prodhimit, vlerat e shërbimit, kreditë etj, do të konvertohet në një normë prej 1 euro në 1dhrahmi.

 Hapi 6: BQE jep urgjent në Bankën Greke para që të ketë rezervat e këmbimit të huaj në euro.

 Hapi 7: Nisja e dhrahmisë dhe të tregut tregtar. Pritet zhvlerësim i mprehtë, të cilat mund të arrijnë 60%.

 Hapi 8: Mbeten llogaritë në ngrirje dhe kufizimeve mbi lëvizjet e kapitalit për të qetësuar ndryshimeve në kursin e këmbimit.

 Hapi 9: Exchange do të pranojë në këtë periudhë me euro për konvertimin në dhrahmi. Sipas ligjit, të gjitha transaksionet brenda saj janë në dhrahmi.

 Hapi 10: Inflacioni ku do të rezultoj nga zhvlerësimi i dhrahmisë do të ngrejë çmimet e mallrave dhe të shërbimeve. Ndikim më të drejtpërdrejtë mbi lëndët djegëse të importuara.

dhrahmi sot