Parlamenti Evropian : Shpërndarje të barabartë të emigrantëve në vendet e BE-së

Emigracioni

evropa profilMë në fund Evropa zgjohet përball një ëndrre të keqe…emigracioni klandestin, dhe për këtë është duke përgatitur një propozim të diskutueshme për të trajtuar fluksin e refugjatëve nga Azia dhe Afrika, përmes një shpërndarje midis Shteteve Anëtare me një kuotë të caktuar dhe procedurat ligjore në mënyrë që t’i jepet fund trafikimit të qenieve njerëzore.

Shpallja e përmbajtjes së propozimit pritet ditën e mërkurë, ndërsa diskutimi mes shteteve anëtare të BE-së do të jetë në fund të qershorit. Për vendosjen e kuotës së secilit vend, pra numri i emigrantëve që do të pranohet sipas kësaj skeme do të marrë në konsideratë një numër faktorësh, shkruan BBC, si të popullatës së përgjithshme, të madhësive të ekonomisë dhe numri i refugjatëve tashmë gjendet në vend në vitet e mëparshme. Sidomos parametri fundit e bën të rëndësishëm zbatimin e mundshëm të një procedure të tillë për vendet me të cilat përballet me valë të madhe të refugjatëve, të tilla si, Greqia, italia, Spanja dhe vende të tjera të Evropës Jugore, ndërsa Gjermania, ka sasinë më të madhe të emigrantëve. Vetëm vitin e kaluar priti më shumë se 200.000 njerëz. Por, propozimi duhet të miratohet nga të gjitha vendet anëtare të BE-së, e cila është veçanërisht e vështirë për shkak të kundërshtimit të drejtpërdrejtë të vendeve si Britania përfshi këtu edhe disa vende të tjera të Evropës Veriore.

parlamenti-prerje
Parlamenti Evropian

 

Por tani, BE-ja është duke shkuar për të ndërhyrë me forcë në zonën e detit të Libisë, vendi ku një numër i madh emigrantësh i drejtohen brigjeve të Mesdheut. Si vlerësimeve të OKB-së, në tremujorin e parë të këtij viti të paktën 60,000 njerëz u përpoqën për të arritur Evropën nga deti, dhe të paktën 1800 u mbytën në këtë përpjekje, një numër prej 20 herë në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2014. Kreu i diplomacisë evropiane Federica Mogkerini do t’i kërkojë Këshillit të Sigurimit të OKB të autorizojë përdorimin e forcës kundër kontrabandistëve në brigjet e Libisë, si dhe përdorimi i paautorizuar i forcës ushtarake do të jetë kundër të drejtës ndërkombëtare.

Reagimet e para tashmë ka ardhur nga shteti i Libisë, duke kërkuar që të ketë një rol në veprimin e tretë në ujërat e saj territoriale, por edhe organizatat e tilla si Amnesty International, duke theksuar se vendi do të bëhet një kurth për mijëra refugjatë tashmë atje, së bashku rruga për në Evropë. Më në fund emigracioni klandestin po ndërgjegjëson Parlamentin Evropian se përbën një problem madhor dhe një sfidë për të ardhmen